Egyház

2023.08.05. 08:30

Máig ünneplik Érsekvadkerten azt a napot, amikor elmúlt a pusztító marhavész

Az érsekvadkertiek az 1700-as évek óta megtartják a Loyolai Szent Ignác ünnepéhez kötődő fogadalmi napot. Az idei ünnepség különlegessége volt, hogy a szentmisén a szolnoki Jubilate Kórus énekelt, valamint annak karmestere Kómár István, Rákóczifalva plébánosa prédikált.

Lászlók Judit

A Szent András templom Érsekvadkerten

Forrás: Google Maps

Máthé György, Érsekvadkert katolikus plébánosa portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az 1700-as években volt egy marhavész – járványos vírusos megbetegedés, amely a legpusztítóbb állatbetegségek egyike volt akkoriban – a szerk. – a településen, az emberek pedig nagyon kétségbe estek, mivel éppen aratási időszak volt. Mint mondta, a helyiek ezért elkezdtek imádkozni és megfogadták, amelyik napon véget ér a marhavész, akkor az egy fogadalmi nap lesz számukra. Végül ez a nap Loyolai Szent Ignác ünnepére, július 31-re esett. Ettől kezdve minden évben e napon nem dolgoztak, templomba mentek és böjtöltek. Bár azóta sokat változott ez a szokás, az érsekvadkerti idősek még a mai napig őrzik a hagyományt. Egyebek mellett népviseletbe öltöznek és templomba járnak. 

– Az idei Loyolai Szent Ignác ünnepe azért is volt különleges, mert a szentmisén a szolnoki Jubilate Kórus énekelt, valamint annak karmestere Kómár István, Rákóczifalva plébánosa és egyben kiváló egyházi zenész prédikált – mondta Máthé György, majd kifejtette, hogy az előző szolgálati helyén, azaz Szolnokon 17 évvel ezelőtt jött létre a kórus. A vegyeskórus pedig minden évben ellátogat nyolc napra valahová, ahol hangversenyt is tartanak. Mivel Érsekvadkert idén ünnepli fennállásának 800. évfordulóját, a jeles alkalomból meghívta a kórust, hogy látogassanak el a településre. 

– A vegyeskórus amellett, hogy énekelt a szentmisén, megtekintette az érsekvadkerti értékeket, a tájházban megkóstolta a Nógrádikum-díjas nagygöncöt, illetve részt vett egy népdalesten a Kolpingházban. A községen kívül felfedezték még Nógrád vármegyét és a Felvidék szépségeit is, valamint hangversenyt adtak egy balassagyarmati szentmisén – mondta Máthé György. 

Nyolcszáz évet ünnepelnek
Végül kitért arra is, hogy a település augusztus 26-án és 27-én ünnepli fennállásának 800. évfordulóját. Augusztus 26-án, szombaton úgynevezett „világi” programot tervez az önkormányzat, majd augusztus 27-én, vasárnap megtartják a terményáldó körmenetet, ahol Marton Zsolt püspök, a Váci egyházmegye vezetője celebrálja majd a misét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában