Támogatás

2023.08.17. 17:28

Könnyítenek a nógrádi családok terhein az önkormányzatok a tanévkezdési támogatással

Néhány nap és elkezdődik a tanév, ami jelentős kiadásokat ró a családokra. A tanszerek, az iskolatáska és a tornazsák beszerzése megterheli a költségvetést, amit a ruhák és a cipők megvásárlása tovább tetéz. A legtöbb községben az önkormányzatok támogatják az iskolakezdést.

Gulyás Edina

Iskolatáskákból óriási választék áll a vásárlók rendelkezésére

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Berán Dániel

Kisbágyonban a képviselő-testület határozata alapján a helyiek óvoda- és iskolakezdési támogatást is igényelhetnek évente egy alkalommal.

– A legkisebbek tízezer, az általános iskolás diákok 15 ezer, a középiskolás tanulók 20 ezer, míg a felsőfokú tanulmányokat folytatók 30 ezer forintot kaphatnak. Az igényléseket a május és a szep­tember között adhatják be az óvodás, valamint az általános iskolás gyermekek szülei, míg a közép-, és felsőfokú oktatásban részt vevők augusztusban és szeptemberben kérhetik a támogatást – tájékoztatott Nagy Attiláné polgármester, hozzátéve: – Már több éve igyekszünk ezzel is könnyíteni a családok terhein, kivétel nélkül minden lakos él a fenti lehetőséggel, aki gyermeket nevel. 

Tanszervásárlás iskolakezdés előtt. Az önkormányzatok igyekeznek csökkenteni a családok anyagi terheit
Fotó: Berán Dániel / Forrás: Nool.hu illuszráció

A tankönyvekért ugyan már nem kell fizetni, azonban a tanszerek és más eszközök is komoly kiadást jelentenek, így mindenkinek jól jön ez a segítség.

Minden helyi gyermeknek jár a támogatás Karancsságon és Rétságon

Azok, akik gyermekvédelmi támogatásra jogosultak Karancsságon, automatikusan megkapják a tanévkezdési juttatást is. Oláh Nándorné polgármester arról számolt be, hogy az óvodások, az általános és középiskolások, valamint a felsőoktatásban részt vevő nappali tagozatos tanulók egyaránt tízezer forintot kapnak. Mivel a faluban sok a hátrányos helyzetű család, szinte mindenki él a lehetőséggel, így ez évről-évre jelentős kiadást jelent az önkormányzatnak.  

Jávorka János, Rétság alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a városban minden helyi gyermek igényelhet egyszeri iskolakezdési támogatást, aminek összege idén emelkedett, így már tizenötezer forint személyenként. 

Rimócon még az árvíz is terhelte az idei költségvetést

– Rimócon eddig minden évben segítettük a családoknak a tanévkezdés időszakát, 3-4 millió forintot fordítottunk erre a célra. Idén azonban két alkalommal is villámárvíz sújtotta a falut, komoly támogatással, több mint 3 millió forinttal segítettük az érintetteket. A rezsiköltségek is jelentősen megterhelték a település költségvetését. Ezért most komoly fejtörést okoz a képviselő-testületnek a tanévkezdési támogatás kifizetése, de természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy idén is támogassuk ezen a módon a helyi családokat – tájékoztatott Szabó Vilmos, a falu első embere. 

Közel kétszáz gyermeket támogatnak Nógrád községben

Nógrád községben is évek óta támogatják a helyieket. Varga Richárd polgármester elmondta: mintegy ötven óvodás kapott tavaly 8 ezer forintot, több mint 100 általános iskolás 12 ezret, és közel 50 középiskolás 16 ezer forintot. Augusztus végén dönt arról a képviselő-testület, hogy idén mekkora összeget tudnak erre a célra fordítani, nagy valószínűség szerint nem fog emelkedni a támogatás. 

Harmadik éve segít a drégelypalánki önkormányzat

– Drégelypalánkon 2020-ban alkotott rendeletet ez ügyben az önkormányzat, azóta segítjük ezen a módon a gyereket nevelő családokat – fogalmazott Rigó Dávid a település első embere. – Az általános iskolások 15 ezer, a középiskolások 25 ezer, míg a felsőoktatásban tanulók 40 ezer forintot kapnak. Ezt az összeget idén is megkapják azok, akik szeptember 30-ig igénylik azt. A támogatás feltétele az állandó drégelypalánki lakcím, emellett keresetigazolást és iskolalátogatási igazolást kell csatolni a kérelem mellé. 

Kiegészítések is érkezhetnek

A családoknak nem csak az önkormányzatok támogatása jelenthet anyagi kiegészítést az őszi iskolakezdés előtt. Sok esetben a szülők munkáltatója is hozzájárul a kiadásokhoz, sőt, dönthet úgy is, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást. Ez arra az estre is kiterjed, ha a szülők mindketten ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. Szintén nagy segítség, hogy a 2021/2022-es tanévtől már minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket. Idén már a köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell azokért fizetni. Előbbiek mellett egyesületek és civil szervezetek is összefogtak a nehéz helyzetben élők támogatásáért. Ilyen kezdeményezés például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskolatáska- és tanszergyűjtési akciója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában