Állatvédelem

2023.08.09. 18:57

Kirepülés előtt állnak a fekete gólyafiókák – a nemzeti park igazgatósága lencsevégre kapta őket (fotók)

Három fiatal fekete gólyát kaptak lencsevégre a költés ellenőrzésekor a napokban – számolt be róla a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a közösségi oldalán.

Nagy Orsolya

Három fiatal fekete gólyát kaptak lencsevégre a költés ellenőrzésekor

Forrás: Facebook

Mint írták: a fotókon jól látszik a fiatalok sárga színű csőre, ami tökéletesen elkülöníthetővé teszi őket a szülő madaraktól, amelyek csőre piros színben pompázik. A fiatal gólyák szemmel láthatóan jól fejlettek, egészségesek és hamarosan készen állnak a kirepülésre, majd az azt követő hosszú vándorútra, Afrikába.

Hozzátették: a fiókák műfészekben nevelkedtek, ugyanis 2019-ben a szülő pár által épített természetes fészek leszakadt, így 2020-ban az igazgatóság munkatársai egy új műfészket építettek számukra, amelyet, ha nem is azonnal fogadtak el, de 2021 óta stabilan használnak.

Az igazgatóság arra is kitért a közösségi oldalon, hogy a faj hazai állománya a fajvédelmi törekvéseknek köszönhetően emelkedni látszik, azonban továbbra is számos veszélyeztető tényező gyakorolhat negatív hatást az állományra. Ilyen például az élőhelyeik megszűnése, vagy a klímaváltozás következtében fellépő szárazodás és az emiatt kialakuló táplálékhiány.

Hozzátették továbbá, hogy a faj védelme kiemelt természeti cél, amely során arra törekednek, hogy megőrizzék az élőhelyeket, folyamatosan monitorozzák a fészkek állapotát és a költéseket, elvégzik továbbá a szükséges beavatkozásokat, de biztosítják a táplálkozóhelyek vízellátottságát is.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, amelynek a természetvédelmi értéke félmillió forint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában