Fejlesztés

2023.08.14. 09:25

Húszmillió forintból újult meg a nógrádsápi templom – mutatjuk, milyen munkálatok történtek

Elkészült a 14. században épült és napjainkra már műemléki védelem alatt álló nógrádsápi Kisboldogasszony-templom elektromos felújítása. A beruházást Magyarország Kormánya a Magyar Templom-felújítási Program keretében 15 millió forinttal támogatta. Emellett az egyházközség által indított adománygyűjtés során befolyt, valamivel több mint ötmillió forintból a toronysisak héjazatának a javítása, illetve a törött ablaküvegek cseréje valósul meg.

Lászlók Judit

Az Isten házának még mindig szüksége lenne további felújítási munkálatokra

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Dr. Gali Máté történész, a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanára portálunk érdeklődésére elmondta: Nógrádsáp műemléki védelem alatt álló gótikus templomát a 14. században emelték. Az épület hitéleti és művészettörténeti jelentősége mellett turisztikai szempontból is fontos, ezért az elmúlt évek során egyre halaszthatatlanabbá vált annak felújítása. Ennek megvalósulásához Magyarország Kormánya a Magyar Templom-felújítási Program keretében tavaly 15 millió forintos támogatást biztosított.

– A munkálatok során kültéren megvalósult a gótikus stílusban emelt templom felállványozása és a külső festése. Beltéren pedig megtörtént az elektromos rendszer rekonstrukciója. Az épület modern, energiatakarékos fűtésrendszert is kapott. A külső- és belső világítás korszerűsítése révén új lámpatesteket szereltek fel, amiknek köszönhetően világosabb lett a belső tér, és nagyban javult a templomudvar megvilágítása is – mondta dr. Gali Máté. Hozzátette: – Ezen kívül lényeges volt még a toronysisak héjazatának a javítása és a törött ablaküvegek cseréje is. Ezért tavaly az egyházközség adománygyűjtést szervezett, amelynek során valamivel több mint ötmillió forint gyűlt össze. Ebből hamarosan befejeződik ez a két sürgető fontosságú munkafolyamat is.

Dr. Gali Máté kifejtette: a templomnak azonban még mindig szüksége lenne további felújítási munkálatokra. Mindenekelőtt fontos volna az épület megerősítése egy vasbeton koszorúval, amely megakadályozná a falak, valamint az értékes falfestmények további repedését.

– Az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség munkatársai 1967 és 1969 között restaurálták a templomot, amelynek során előkerültek annak eredeti, több évszázados freskói is. Ezek a középkori falfestmények a Golgotát, a Köpenyes Madonnát, Jézus Krisztus megkeresztelkedését, valamint Szent Apollónia megkínzását ábrázolják. Azonban ezek restaurálása ismét időszerűvé vált, mert az utóbbi években megrepedtek és erősen kifakultak – mondta dr. Gali Máté.

Ezen munkálatok elvégzésére az egyházközség a jövőben ismét pályázatot tervez majd benyújtani.

A helyi plébánia és a kápolna felújítása is időszerű lenne

Dr. Szederkényi László nógrádsápi plébános arról tájékoztatta portálunkat, hogy a templomon kívül a településen más egyházi épületek felújítása is halaszthatatlan lenne.

– Ilyen például a plébániaépület, amelynél a tetőszerkezetnek és a födémnek lejárt a kihordási ideje. A nyílászárók szintén elhasználódottak és cserére szorulnak. Felújításra várnak továbbá a belső burkolatok, illetve a tornác padlója is. A kerítés pedig már olyannyira méltatlan az épülethez, hogy elkerülhetetlen a cseréje – fogalmazott a plébános. 

Hozzáfűzte: mindezek mellett a falu alsósápi részén fekszik egy Nepomuki Szent János nevét viselő kápolna, amely ugyancsak külső- és belső renoválásra szorul. A külső festése hámlik, de az ablakát is ki kellene cserélni, akárcsak az épület teljes tetőszerkezetét. A belső terében található falfestmények teljesen tönkrementek, helyettük újakat kellene készíttetni, amelyek illenek a kápolnához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában