Intézkedések

2023.08.23. 17:06

Hajléktalanok jelentek meg Gyarmaton: gondoskodnak az ellátásukról és fertőtlenítették a területet is

Több jelzés is érkezett Csach Gábor polgármesterhez, miszerint hajléktalanok foglalták el a város főutcáján lévő, egykori vendéglátóhely teraszát. A városvezető reagált: gondoskodnak az érintettek megfelelő ellátásáról és a terület tisztításáról is.

Lukács Zsófia

Hajléktalanok foglalták el a város főutcáján található, egykori vendéglátóhely teraszát

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

– Néhány napja egy magyar és egy szerb állampolgárságú hajléktalan költözött az egykor szebb napokat látott Határ Presszó teraszára, azóta a szerb állampolgár elhagyta Balassagyarmatot, de a magyar férfi rendre visszajár. Sajnos a város más közterületein is találhatóak a tavaly a határhíd túloldalán letanyázott szlovákiai „társaság” tagjai közül is – velük kevesebb a probléma. Szerencsére eddig nem tudunk általuk, más személy ellen elkövetett erőszakról, de teljesen érthető és jogos, ha az „életmódjuk” sokakban félelmet kelt – ismertette a jelenlegi helyzetet Csach Gábor a közösségi oldalán.

A polgármester a lehetséges megoldásokat és korlátokat is sorra vette: a Határ Presszó és teraszának területe a Rákóczi Fejedelem út 46.-48-as társasház részét képező magánterület. Az egykori Jagyutt cukrászati ingatlant egyébként már megvásárolta egy vállalkozás, aki az új üzlet kialakítását jövőre tervezi megvalósítani. A társasház közös képviselője, a tulajdonos és az önkormányzat is kérte a rendőrség segítségét.

– Azt is figyelembe kell venni, hogy bármely területen, így a Határ Presszó esetén is csak a tulajdonosnak van lehetősége saját terasza lezárására.
Továbbá a rendőrség tud – és most az érthetőség érdekében mellőzzöm a jogilag korrekt megfogalmazást – magánlaksértés, önkényes beköltözés vagy közterület életvitelszerű használatáért szabálysértési feljelentést tenni, amelyek mindegyike végül akár elzárással is sújtható. Ez utóbbi a bírósági gyakorlat alapján persze csak akkor foganatosítható, ha a rendőrség betartotta a „fokozatosság elvét” vagyis dokumentáltan végigment a figyelmeztetés, a felszólítás, a feljelentés, a bírságolás folyamatán. Azonnali elzárásra csak elkövetett bűncselekmény esetén van lehetőség – fogalmazott a polgármester.

A jelenleg Balassagyarmat közterületén élő említett hajléktalanok nem hajlandóak szállóra vonulni és nem alkalmasak az ottani életre sem.
– A nehézségek ellenére nem adjuk fel és mindent megteszünk annak érdekében, hogy néhány alkalmazkodásra képtelen személy ne tudja felborítani gyönyörű városunk nyugalmát. Ezért ismételten kértem a városi rendőrkapitányságot és a Vöröskereszt által működtetett hajléktalanszállót is a határozott intézkedésekre, továbbá felkértem őket, hogy szükség szerint a gyámhivatallal, pszichiátriával együttműködve az esetlegesen gondnokolt személyek esetén intézkedjenek az érintettek megfelelő ellátásáról – írta Csach Gábor.

Gaál Dénes, a helyi Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet igazgatója arról tájékoztatta portálunkat,  hogy az érintett területet szerdán reggel kitakarították és fertőtlenítették is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában