Allergia

2023.08.29. 17:29

Fellélegezhetnek a nógrádi allergiások is, csökken a parlagfű pollenkoncentrációja

Még mindig tart a parlagfű csúcsidőszaka, ugyanakkor az időjárás következtében az elkövetkezendő napokban kicsit könnyebb lesz az arra érzékenyeknek.

Nagy Orsolya

Tisztul a levegő a csapadékosabbra forduló időjárásnak köszönhetően. Ez idő tájt a parlagfű pollenjei okozzák a legtöbb gondot

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint, a hét elején a parlagfű virágporának koncentrációja országos átlagban nagyon magas volt, a nyugatról érkező lehűlés hatására azonban csökkenhet a parlagfű pollenkoncentrációja, ezáltal enyhülhetnek az allergiás tünetek.

Mint írták, a csalánfélék virágpora jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a kenderféléké alacsony-közepes, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé pedig az alacsony-közepes tartományban alakulhat.  A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes és erős tünetek jelentkezhetnek, így orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, illetve szemviszketés.

Számukra fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a napokban 25-29 Celsius fok körül alakul majd a hőmérséklet és előfordulhatnak záporok-zivatarok is. Emellett lesz napsütés is, főként a hét második felében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában