Múltidéző

2023.08.25. 11:39

Fél napig tartott az éhségsztrájk harminc éve Salgótarjánban

Furcsa emberek, furcsa dolgok mindig voltak és mindig lesznek is. Nem volt ez máshogy 30 évvel ezelőtt sem...

Nool.hu

Fél napig erősen tartotta magát elhatározása mellett a férfi, aztán győzött az éhség és a forróság

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1993. augusztus 18.

Fél napig éhségsztrájkolt egy férfi 30 éve, 1993. augusztusában Salgótarján belvárosában, a főposta épülete előtt. Az illető gyűrött, vérfoltos ingben ült egy padon, véraláfutással a szeme alatt, mellette pedig egy tábla: „Korrupt rendőrség.” , „Éhségsztrájk” feliratokkal. A történtekről a Nógrád Megyei Hírlap számolt be 1993. augusztus 18-i lapszámában, a cikk írója pedig a helyszínen követte végig az eseményeket. 

A rögtönzött sztrájknak helyet adó területen természetesen a rendőrség is megjelent, mikor azonban arra próbálták rávenni a férfit, hogy mondja el, milyen okból sztrájkol, kitérő válaszokat adott. Mivel önmagában az, hogy a padon ült, még nem számított bűncselekménynek, azonban a táblák kihelyezése már igen, így a rendőrök elvették azokat tőle.

Én addig maradok itt, amíg a felsőbbség ide nem jön és nem szolgáltat elégtételt...

– hajtogatta az őt számon kérő rendőrnek az illető, de azt továbbra sem árulta el, hogy pontosan mi is volt a problémája a hatósággal. Végül magára hagyták, mert a férfi nem engedte, hogy segítsenek neki. Eltelt néhány óra, s mivel az augusztusi napsütés 30 éve is hasonlóan perzselő volt, mint napjainkban, a forróságtól még az aszfalt is gőzölgött, így 13 órakor a férfi fel is adta a rövidre szabott éhségsztrájkot, helyette inkább bement megebédelni a közeli büfébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában