Történelmi tragédia

2023.08.29. 09:28

Emlékművet állítana a trianoni békediktátumnak a pataki önkormányzat

Méltó emlékművet szeretne állítani az 1920-as trianoni békediktátumnak a pataki önkormányzat. A mementó helyét is kiszemelték már, méghozzá a település központjában.

Hegedűs Henrik

Ezen a közterületen kapna helyet az új emlékmű

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Henrik

Dejtár felől Patakra érkezve, a tizenkilencedik század elején emelt műemléki kőhídon áthaladva egy ipszilon kereszteződésbe érkezünk a község központjában, innen jobbra fordulva érhető el a közösségi konyha és a községháza épülete. Az elágazás közepén egy nagy méretű kereszt található, mögötte, kissé takarva egy zászlótartó rúd alapköve.

– Ezt a területet feltétlenül szeretnénk megszépíteni, rendezettebbé tenni – hangsúlyozta Fekete Tibor, a falu polgármestere. – A kőre mindenképpen felhelyeznénk a zászlótartó rudat, a magyar nemzeti lobogóval ellátva. Mellette készülne el a trianoni pont. Egyelőre még csak az elképzelések elindításán, az ötletelésnél tartunk, de határozott szempontok alapján alakítjuk ki később a részleteket. A környékünkön több településen van már az első világháborút lezáró gyalázatos diktátumra emlékező hely, mint például Ipolyvecén, a temető szomszédságában, mi is illendőnek tartjuk csatlakozni hozzájuk.

Fekete Tibor hozzátette, a trianoni emlékpont létesítéséről a helyi képviselő-testület dönt majd a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában