Ellátás

2023.08.28. 11:28

Egyre több nógrádi igényli a gondozási központ szolgáltatásait

A Szent Miklós Gondozási Központ munkatársai a szociális ellátások mellett élettel töltik meg az ellátottak mindennapjait Rimócon, Endrefalván és Cserhátsurányban. Növekszik az igénylők száma a településeken.

Lukács Zsófia

A Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ által működtetett gondozási központ szociális étkeztetést mindhárom településen, házi segítségnyújtást Rimócon és Endrefalván, nappali ellátást Cserhátsurányban és Endrefalván, házi segítségnyújtást pedig Rimócon és Endrefalván végez. – Gondoskodunk az ellátási igények felméréséről, megszervezéséről és lebonyolításáról – mondta el Nagy Márta intézményvezető.

Szociális étkeztetés keretében főétkezésként legalább napi egyszeri meleg ételt biztosítanak az étel kiszolgálásával egyidejű helyben fogyasztás biztosításával, vagy az étel elvitelének lehetővé tételével, illetve lakásra szállításával. – Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodunk, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani azt – ismertette az intézményvezető.

Együttműködnek a családorvosokkal

A házi segítségnyújtás keretében a lakókörnyezetben kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást, gondozási, ápolási feladatok elvégzését, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést, a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást. – Fontos feladat számunkra, hogy a lehetőségekhez mérten javítsunk a közérzetükön, az egészségi állapotukat a családorvosokkal együttműködve ellenőrizzük – emelte ki Nagy Márta.

Az idősellátásban fontos a megelőzés és a rehabilitáció is. – Az idősek mentális, és mozgásszervi állapota szemmel láthatóan romlik. A szépkorúak ellátása nagyon nehéz feladat, de nélkülözhetetlen a foglalkozások keretében a tétlenség, feleslegesség érzésének feloldása, a mindennapi élet tartalommal való megtöltése. Nagyon fontos az együtt éneklés, zenehallgatás, memória-játékok, versek szavalása, hallgatása, jeles ünnepek megtartása, hitélet gyakorlása – tért ki rá az intézményvezető. Mindemellett a vitális paramétereket is ellenőrzik: vérnyomás, vércukor -mérése, személyi higiénében való segédkezés, személyes ruházat mosása, vasalása igény szerint.

Rendszeresen „jó hír kör” foglalkozást is tartanak, amely során a szépkorúak beszámolnak arról, mi történt velük a hétvégén, vagy amióta nem találkoztak egymással. Népszerű időtöltés emellett a kézimunka, díszítés, kreatív munka is.

Növekszik az igény a szolgáltatásra

Növekszik a szolgáltatásokat igénybe vevők száma. – A szociális étkeztetés terén is megjelenik a magányosság, ezért fontos ez a szolgáltatás. Egyedül élő személynek nem érdemes az egyszeri meleg ételt magának elkészíteni. A mozgásbeli beszűkülés itt is megjelenik, valamint a gyomor- bélrendszeri problémával küzdők száma gyakori. A számok mutatják, hogy a szociális alapellátások érzékenyen követik a társadalmi változásokat – fogalmazott a vezető. Hozzátette, hogy a települések vezetőin is sok múlik, milyen támogatási lehetőséget nyújtanak. Kérdés: figyelik-e azokat a tendenciákat, amelyeket az idősek prioritásként élnek meg. A szociális étkeztetés alkalmas arra, hogy diétás étkeztetést nyújtson annak a kérelmezőnek, akinek ez orvosi szempontból kerül elrendelésre.

A házi segítségnyújtásról elmondta, hogy az idült panaszok, ízületi betegségek, járás-egyensúlyzavarok, érszűkület, ebből fakadóan lábszárfekély, cukorbetegség, magasvérnyomás, alvászavar, hangulati élet zavarai és kezdődő demencia a leggyakrabban megjelenő gondozást igénylő állapotok. Nagyon sok ember él egyedül, testi-lelki traumákkal. Sok idős közeli családtagot veszített el, házastársat, testvért, szülőt, gyermeket.

Sok színes programot tartanak

A nappali ellátásról az intézményvezető ismertette, hogy a jelenlegi lakosság körében nem mutat jelentős változást. – Cserhátsurányban is sok színes program és a diakónus is várja az ellátottakat, a munkatársak pedig vállalják a csúsztatott munkaidőt, alkalmazkodva a kínált programokhoz.
Azon személyek, akik valamilyen kezelés miatt nem tudják a „klubot” látogatni, azzal a munkatársak folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Összegezve Nagy Márta elmondta: a pandémia enyhülését párhuzamosan a szomszéd országban kitörő háború híre rontotta. A háború Magyarországon mindenkire hatott. – Az emberek félnek.  Ideges, türelmetlen, boldogtalan, elégedetlen szinte mindenki. Időseink már nem először élnek át válságot, s nekünk biztos támasznak kell lennünk számukra – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában