Jegyzet

2023.08.25. 09:38

Ébresztő!

Ideje észrevenni: az utolsó utáni pillanatban vagyunk... - Gulyás Edina gondolatai a témában.

Gulyás Edina

Igyekszem környezettudatosan élni. A műanyag palackot és a kupakot külön gyűjtöm. A papírt és az üveget is az arra kijelölt konténerbe dobom. Elvétve veszek palackozott italokat, alumíniumdobozos üdítők sosem kerülnek a kosaramba. Általában vezetékes vizet iszok, fogmosás közben elzárom a csapot és a lámpákat sem égetem feleslegesen. Apróságok ugyan, mégis azt gondolom: ha mindenki csak ennyit tenne a környezetéért, tovább élhetnénk a bolygónkon. Örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami a Földünk megóvását szolgálja. Az elmúlt időszakban új lehetőséggel élhettek a települések: egy olyan rendszerhez csatlakozhattak, ami a használt sütőolaj begyűjtését teszi lehetővé. Szűkebb hazánk legtöbb önkormányzata kapott a kínálkozó alkalmon, és a falvakban feltűntek a sárga tárolóedények. 

Ezekbe helyezhetik a lakók a rántott hús sütése közben keletkezett, használt veszélyes anyagot. Sajnos, azonban még ma is sokan vannak, akik nem tudják, hogy az olaj, amiben a vasárnapi ebéd készül, bizony rendkívül ártalmas lehet, így a lefolyóba vagy az udvarra öntik, károsítva a talajt és a vizeket. Napjainkban erdőtüzek pusztítanak szerte a világon, hóesésben sétálnak az elefántok és az oroszlánok, özönvíz viszi tova egy élet munkáját és teniszlabda-méretű jégdarabok szakítják be a háztetőket. Talán ideje lenne észrevenni, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, és tenni kellene valamit világunk védelmében...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában