Elmélyülés

2023.08.14. 09:14

Belső utazás

Gulyás Edina gondolatait olvashatják.

Gulyás Edina

Mátraszentimre egy kőhajításnyira található az ország legmagasabb pontjától. A településhez tartozó Fallóskúton lévő zarándokhely egy mesebeli ösvényen keresztül közelíthető meg. Az autót hátrahagyva, rövid sétával juthatunk el a templomhoz. A közelmúltban jártam ott első alkalommal. Rálépve a kereszt által jelölt sétányra fölénk hajlik a fák koronája. A csend körülölel, csak a madarak csicsergése hallható. Mintha egy másik világba csöppennénk, távol minden zajától. Magunk mögött hagyhatjuk a hétköznapokat, letehetjük a terheket.

Az odaérkezők egy hatalmas, faragott kapu alatt átkelve léphetnek be a zarándokhelyre, amit érint a Mária-út, de jelzett turistaúton is el lehet oda jutni. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el a tűzzománc stációk, amik körülölelik ezt a különleges kegyhelyet. A szabadtéri oltárhoz és a templomhoz vezető lépcsőfokokat színes muskátlik díszítik. Közvetlenül a kápolna előtt található a kút, amelynek vizéért az ország számos pontjáról, sőt, még határainkon túlról is érkeznek zarándokok. 

A velük történt beszélgetés döbbentett rá, hogy sokszor az út fontosabb, mint maga az utazás. És nem feltétlenül kell távoli tájakra menni ahhoz, hogy saját belső világunkban előbbre juthassunk. Azok, akik egy nemes célért, vagy csupán saját lelki békéjükért húznak túracipőt és tesznek meg hosszú kilométereket Isten ege alatt, sokszor messzebbre jutnak, mint a távoli kontinensek turistái...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában