Programajánló

2023.07.06. 19:57

Valóságos programáradat zúdul a hétvégén Nógrádra, mutatjuk a lehetőségeket

Programok sora tölti meg ezt a hétvégét is szűkebb hazánkban. Őrhalomban nyárköszöntő mulatságot tartanak, Drégely váránál a Szondi várjátékok idézik fel a várvédők hősies helytállását, Szentkúton országos roma zarándoklat zajlik szombaton, míg vasárnap Böjte Csaba látogat el nemzeti kegyhelyünkre. Mindemellett az idei Muzsikál az erdő utolsó dallamai is felcsendülnek Tar-Fenyvespusztán.

Veres Edina

A Szondi várjátékokat hosszú évek óta megrendezik Drégelypalánkon

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Gulyás partihoz szól majd a muzsika Salgótarjánban

Finom ételhez kísérőként remek muzsika szól majd július 7-én, pénteken 14 órától a salgótarjáni Kult Kávézó teraszán. Az esemény közösségi oldalán található tájékoztatás szerint a marhahúsos, magyaros gulyást friss kenyérrel és innivalóval kínálják, illetve a 22 óráig tartó parti ideje alatt a Dűvő zenekara gondoskodik majd a jó hangulatról. 

 Fotókból nyílik tárlat a mohorai Tolnay Klári Emlékházban

Ilovszky Árpád fotóiból nyílik kiállítás Meglátásaim címmel a mohorai Tolnay Klári Emlékház galériájában július 8-án, szombaton 16 órától. A tárlat alkotásait Balla Tünde, az emlékház intézményvezetője ajánlja majd a megjelentek figyelmébe, aiket Bata Cili, a Tolnay Klári Alapítvány képviselője köszönt. Az eseményen Faragó Laura, Kossuth-díjas énekművész működik közre. A tárlatot augusztus 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Mulatsággal köszöntik a nyarat Őrhalomban

Kilencedik alkalommal rendez nyárköszöntő mulatságot az Őrhalomért Egyesület július 8–án, szombaton. Az érdeklődők a helyi sportpályán 16 óra 30 perctől a Cserhát Különleges Mentőcsoport kutyás bemutatóját tekinthetik majd meg, azt követően hagyományőrző színpadi programok sorát élvezheti a közönség. A rendezvény vendége a San Lazaro Állatvédő Alapítvány, amely szervezetet a helyszínen kutya- és macskaeledel, valamint adománygyűjtést szervez. Több ingyenes háttérprogram is kikapcsolódási lehetőséget kínál a résztvevőknek, így például színesíti a napot íjászat, fogathajtás mini lovakkal, népviselet próba, koszorú fonás az ilinyi kosárfonó szakkörrel, illetve kézműveskedés az őrhalmi mézeskalács-készítő szakkör közreműködésével. A nyárköszöntő esemény során az örömtűz lángjai 19 óra 30 perckor lobbannak fel, majd 20 és 22 óra között táncházban mulathatnak a résztvevők, ahol a jó hangulatról a Folt Zenekar gondoskodik.

Utcabállal indulnak a centenáriumhoz kapcsolódó programok Nőtincsen

Kerek évforduló ad alkalmat az ünneplésre Nőtincsen július 8-án, szombaton. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a nőtincsi Petőfi Sándor Művelődési Ház. A centenáriumot több programmal tervezi „körbefonni” a helyi községvezetés, az eseménysorozat nyitányaként 21 órától utcabált szerveznek a művelődési ház kerthelyiségében. A program során a Szénási Zenekar hozza majd meg muzsikájával a jelenlévők táncos kedvét. 

Énekes-gitáros-dalszerző kápráztatja el a zeneszerető közönséget Balassagyarmaton

A Palóc Ligetben ad koncertet július 8-án, szombaton 21 órától Hegedűs Józsi. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint az énekes, gitáros-dalszerző zenéjét a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja támogatásával élvezheti majd Balassagyarmaton a közönség. 

Színes programokkal őrzik a várkapitány és a várvédők emlékét Drégely váránál

Ismét megelevenednek a Szondi-hagyományok, illetve a várvédelem korszaka Drégely váránál július 8-án, szombaton. Az esemény közösségi oldalán olvasható tájékoztatás felidézi, hogy Drégelypalánk önkormányzata több mint két évtizede rendezi meg Drégely váránál a Szondi várjátékokat, így adózva a végvári hősök emlékének. Idén sem lesz ez másként, hiszen a vár fénykorát megelevenítő forgatag az érdeklődőknek igazi történelmi utazást ígér, amely során a korabeli figurák keltik majd életre a múltat. A látogatók a várnál 9 óra 30 perctől viselet- és fegyverbemutatót tekinthetnek meg. Egy órával később elhangzanak az ünnepi köszöntők, amit zenés irodalmi megemlékezés és várbemutató követ, végül pedig koszorúkat helyezne el a várkapitány és várvédők emlékhelyénél. Ezt követően a Sáfer kútnál 13 órakor kezdődnek a programok, amelyek között az érdeklődők találhatnak hadijátékokat, hagyományőrzők csatáját, solymász bemutatót, had- és kultúrtörténeti előadásokat, vitézi próbákat. Mindemellett a tájékoztató szerint gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói is színesítik majd a napot. 

Apostoli nuncius mutatta be a misét a szentkúti kegyhelyen
A szabadtéri misézőhely a szentkúti kegyhelyen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Böjte Csaba látogat Szentkútra az országos roma zarándoklat után

Országos roma zarándoklatot tartanak Mátraverebély-Szentkúton július 8-án. Idén nemzeti kegyhelyünkön a 11 órakor kezdődő szentmisét dr. Veres András győri megyéspüspök celebrálja majd, míg az ebédet követően 13 óra 30 perctől – egy teljes órán át – közösségi színpadi műsorokat tekinthetnek meg a hívők. Mindemellett a gyerekek 9:30 és 12:30 között kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Egy nappal később, azaz július 9-én, vasárnap 11 órától Böjte Csaba atya személyében szintén különleges vendég mutatja be a szentmisét Szentkúton.

Mulatós délutánnal indít a Szécsénkei Nyár eseménysorozat

Több nyári hétvégét is programokkal tölt meg a szécsénkei önkormányzat. A település közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint a Szécsénkei Nyár nevet viselő eseménysorozat első állomásaként július 8-án, szombaton 13 óra 30 perctől mulatós délutánt szerveznek a helyi Técsői Móricz Kálmán Művelődési Házban. A fellépők között szerepel Sissi, a Sláger Tv csapatának tagja, illetve Royal Tibi is.

Kétbodonyi Pikniken tartanak össze a helyi egyesület tagjai és vendégeik

Együtt Kétbodonyért Közhasznú Egyesület családi napot szervez július 8-án, szombaton. A két helyszínen zajló Kétbodonyi Piknik az egyesület zárt körű rendezvénye, amelyen örömmel látnak a helyiek mellett elszármazottakat, „gyüttmenteket” és családbarátokat. A Kicsi falunk Kétbodony és környéke nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint a Cserhát Erdei Iskola kétbodonyi horgásztava partján 7 órától délig haverok közti horgászverseny zajlik, 9 órától egy tó körüli túra indul, 10 órától pedig kincskeresésé lesz a főszerep. A másik helyszínt a település művelődési házának ligetes parkja jelenti, ahol 15-től 20 óráig például lézerharc és gumiköteles trambulin kínál szórakozási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak. Emellett családi, csoportos activity parti is okot ad a jó kedvre, 18 órától pedig eszem-iszom során kóstolhatják meg a vendégek a paprikás krumplit, a birkagulyást és a vadpörköltet. Végül 20 órától kezdődik a szabadtéri „dínom-dánom” bál, az éjszakába nyúló tánchoz Szilágyi Zoltán keveri majd a zenét. 

 Közös kiállítás mutatja be a két művész alkotásait Balassagyarmaton

Botos Zoltán és Losonczy Ildikó Kint és bent című közös kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők a balassagyarmati Artéria Galéria és Klubban július 8-án, szombaton 15 órától. A tárlat alkotásai Csernák Edit festőművész ajánlja majd a megjelentek figyelmébe. A műveket augusztus 26-ig tekinthetik meg a művészet szerelmesei.

Szombattól gurulhatnak a tekegolyók Mátraszőlősön

Ünnepélyesen is megnyitja kapuit a felújított mátraszőlősi tekepálya az érdeklődők előtt július 8-án 14 órakor. Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, a pályázati forrásból korszerűsített tekepálya hivatalos átadóját az özönvízszerű esőzés miatt el kellett halasztani. A szervezők új időpontként e hét szombatját jelölték meg. 

Megannyi színes program után a hétvégén véget ér az erdei muzsikaszó

Már napok óta szűkebb hazánkban muzsikál az erdő, és nem lesz ez másképp a hétvége során sem. Pénteken 10 órától Mátrakeresztes ad otthont az eseménysorozat következő állomásának. Ahogy arról portálunk már beszámolt, szakvezetéses túra indul Pásztóról a klasszikus zenei koncert helyszínére. Természetesen a mátrakeresztesi erdőben is színes programokkal készülnek az érdeklődőknek, míg a „zenei aláfestést” – mások mellett – Bolba Éva és a JAZZterlánc, a Monarchia Szimfonikus Zenekar, majd a Muzsikás együttes biztosítják. Szombaton Eresztvénybe érkezik a Muzsikál az erdő. A délelőtt során túrák, illetve tájfutó verseny zajlik, majd déltől a Corpus Harsona Quartett és Szokolay Dongó Balázs zenélnek majd a közönségnek a nagy bükkfánál. Innen 13 órakor sétálnak át a Dornyay Turistaházhoz a résztvevők, ahol például a Lóca Együttes interaktív családi koncertjét, illetve a Hot Jazz Band műsorát is meghallathatják. A rendezvénysorozat zárónapján, azaz július 9-én, vasárnap Fenyvespusztán töltik meg a dallamok a levegőt. Tarról 9 órakor vezetett túra indul az esemény helyszínére, ahol 10 órától már különböző programok várják az érdeklődőket. A 15 órakor elhangzó köszöntők után felcsendül a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar klasszikus koncertje, majd a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes tagjai táncolnak, míg Pál István Szalonna és bandája, illetve a Cimbaliband pedig zenélnek a közönségnek. Az idei Muzsikál az erdőt 19 óra 30 perctől tábortűz és borkóstoló zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában