Önkéntes katona

2023.07.23. 06:50

Többletpontot kaphatnak a katonai kiképzésért a nógrádi fiatalok

Már két év eltelt azóta, hogy a Magyar Honvédség életre hívta az Önkéntes Katonai Szolgálatot. A felvételi ponthatárok kihirdetése előtt talán még nagyobb figyelem irányul e szolgálati formára, hiszen azzal elsősorban azoknak a fiataloknak kívánnak lehetőséget biztosítani, akik valamilyen okból kifolyólag kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését.

Veres Edina

Hamarosan elindul a Magyar Honvédség által 2021-ben meghirdetett Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) negyedik kiképzési ciklusa. Laczkó István őrnagy, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) megbízott irodavezetője portálunk érdeklődésére elmondta: az ÖKSZ elsősorban a 18-25 év közötti, továbbtanulást tervező fiataloknak szól. Ugyanakkor a fenti szolgálati formára természetesen jelentkezhet 65 éves korig minden, a katonai hivatást szívügyének érző magyar állampolgár.

– A kiképzés első 6 hónapjának teljesítésével 16 vagy 32 többletpontot szerezhetnek a fiatalok, míg egyéves szolgálattal akár 64 többletponttal is gazdagodhatnak. Idén július 26-án, szerdán hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. Ekkor derül fény arra, hogy a középiskolai tanulmányaikat befejező fiatalok közül kiknek sikerült bekerülniük a megjelölt felsőfokú oktatási intézmények valamelyikébe. Az eseményhez kapcsolódóan az ország több pontján szerveznek Pont Ott Partit a fiataloknak, így például a nógrádi megyeszékhelyen is, a Városi Strandfürdő területén – mondta Laczkó István őrnagy, aki arra is rámutatott: a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ponthirdetést váró programján a 11. HTI is jelen lesz sátrával azért, hogy az érdeklődő fiatalokat informálja – más szolgálati formák mellett – a Magyar Honvédség által kínált felvételi pluszpont szerzési lehetőségéről.

A megbízott irodavezető azt is elárulta, hogy Nógrádban előbb 2021-ben, majd tavaly is közel húsz-húsz, míg idén márciusban csaknem tizenöt jelentkező kezdte meg az ÖKSZ kiképzést.

Meddig lehet jelentkezni az ÖKSZ-re?

A kiképzéssel kapcsolatban Laczkó István őrnagy kifejtette: az első két hónapban az alapkiképzés zajlik, amely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők.

– Ezután a képzés második, négy hónapig tartó részében több választási lehetőség áll az önkéntesek előtt. Egyrészről folytathatják a kiképzést a lakóhelyük vonzáskörzetében, másfelől viszont műveleti besorolású alakulathoz is csatlakozhatnak. Azok, akik ez utóbbit választják, az adott katonai szervezetre jellemző – akár ejtőernyős vagy búvár – képzést is kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet vagy munkagépet kezelni is – mutatott rá a megbízott irodavezető, aki ezután arra is kitért, hogy az ÖKSZ második ciklusának végén életvezetési tanácsok mellett stressz- és konfliktuskezelési, illetve probléma megoldási és kommunikációs stratégiákkal vértezik fel az önkénteseket. Hozzátette: ezek az ismeretek a katona leszerelését követően természetesen a civil életben is hasznosak.

Mit kapnak az önkéntesek?

Az alapkiképzés idején az önkéntesek fizetése a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami jelenleg nettó 154 ezer, míg a 25 év alattiak számára az adókedvezménynek köszönhetően 189 ezer forint. A program második részében a speciális területet választók már a garantált bérminimumot kapják havi fizetésként. Ez nettó 197 ezer forintot, illetve a 25 év alattiak esetében közel 242 ezer forintot jelent. A résztvevőknek jár továbbá ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás.

Szeptemberben beindulhat
Laczkó István őrnagy végül azt is elmondta: az ÖKSZ negyedik ciklusának jelentkezési határideje augusztus 31. A kiképzés a tervek szerint szeptember 11-én indul el, a nógrádi jelentkezők – a korábbi vármegyei önkéntesekhez hasonlóan – az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj szárnyai alatt kezdhetik felvértezni magukat a katonai ismeretekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában