Honvédelmi tábor

2023.07.04. 11:27

Tábornok is meglátogatta az angyalbőrbe bújt fiatalokat Tarjánban

Huszonhét 12 és 15 év közötti fiatal tanult például túlélési technikákat és gyakorolt közelharci fogásokat az idei második salgótarjáni harcos honvédelmi táborban.

V. E.

Zászlólevonással zárták a tábort

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az egyhetes foglalkozás végét természetesen ez alkalommal is elismerések kiosztásával zárták a nógrádi zászlóalj katonái, a díjakat Bozó Tibor altábornagytól, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójától vehették át a gyerekek.

Eseménydúsan telt Salgótarjánban az idei második harcos honvédelmi tábor is, amelynek – az egy héttel korábbihoz hasonlóan – a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképzési Centrum és Kollégium adott otthont. A Magyar Honvédség 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) által szervezett egyhetes foglalkozásokon összesen huszonhét gyermek vett részt. A 12 és 15 év közötti fiatalok közül a legtöbben – összesen tizenöten – a fővárosból és Pest vármegyéből érkeztek, míg a többi táborozó szűkebb hazája Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Bács-Kiskun volt.

Bozó Tibor altábornagy adta át a táborozók elismeréseit
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A programok az első táborhoz hasonlóan alakultak, így egészségügyi, alaki és közelharci foglalkozásokból nem volt hiány. Kedden a résztvevők a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium székhelyintézményének – azaz a Gagarinnak – légfegyveres pincelőterén foglalták el a lőállásokat és vették célba a lőlapokat. A szerdai „szokásos” menetgyakorlat Salgó várához és a Dornyay Turistaházhoz vezetett. Ez utóbbi helyszínen a gyerekek túlélési ismeretekkel gazdagodtak, illetve azokat a gyakorlatban is kipróbálhatták a fák között. 

Csoportkép a tábor végén, a gyerekek szüleikkel együtt is a fényképezőgép elé álltak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Visszatérve a táborba a hagyományos délutáni járőrverseny során a fiatalok alkotta csapatok megannyi feladatot teljesítettek vállvetve. Így például vitték hordágyon a sebesülést imitáló társukat, sorra győzték le a különböző akadályokat, illetve célba dobtak gyakorló kézigránáttal, és lőttek paintball-lal.

A Honvéd Vezérkar törzsigazgatója adta át a gyerekeknek a tábori elismeréseket

Természetesen a csütörtöki szolnoki laktanya-látogatás se maradhatott ki a hét programjai közül. A fiatalok az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál megcsodálták a forgószárnyasokat, köztük a korszerű Airbus helikoptereket is, míg az irányító toronyban az Országos Meteorológiai Szolgálat eszközeiről gyűjthettek információt. Emellett a gyerekek az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tevékenységébe is bepillantást nyertek, részt vettek eszközbemutatón, de kipróbálhatták az alakulat repülés szimulátorát is.

A honvédelmi tábor résztvevői önvédelmi fogásokat is megismertek
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A tábor utolsó napja ez alkalommal is nyitott volt a szülők előtt, a záróünnepségen tiszteletét tette Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, illetve Kovács Imre ezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnoka is. Az altábornagy szerepet is vállalt a záróünnepség lebonyolításában, hiszen a táborzáró beszéde után ő adta át az elismerést a légpuska lőverseny legügyesebbjének, illetve a járőrversenyben legjobban teljesítő csapatnak. Emellett szintén a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójától vehette át ajándékát az egyetlen lány résztvevő, aki a hét során nyújtott teljesítményével kiérdemelte a 25. TVZ katonáitól a legjobb táborozó címet.

A program zárásaként Takács Tibor őrnagy, a nógrádi zászlóalj parancsnok-helyettese szólt az egybegyűltekhez. Végül levonták a tábori lobogót, amely várhatóan július 31-ig, a bátonyterenyei harcos honvédelmi tábor nyitónapjáig pihen majd.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában