Gyermekétkeztetés

2023.07.09. 06:55

Nyáron is jut meleg ebéd a rászorulók asztalára a nógrádi önkormányzatok támogatásával

Nógrád megyében is vannak olyan nehéz helyzetben élő családok, ahol gondot okoz iskolai szünetben meleg ételt tenni az asztalra.

Gulyás Edina

Nyáron is működik országszerte a szociális gyermekétkeztetés

Forrás: Illusztrációs fotó: Nool

Fotó: Karnok Csaba

 Az önkormányzatok a vakáció idején is biztosítják az ingyenes étkezést azoknak a gyerekeknek, akik igénylik azt és jogosultak is rá. A legtöbb településen élnek is a lehetőséggel a rászorulók. 

– Önkormányzatunk is biztosítja a nyári gyermekétkeztetést a rászorulóknak, jelenleg 53-an veszik azt igénybe. Az óvodai szünet idején ez a szám 69-re emelkedik – tájékoztatott Ferencz Nándor, Zabar első embere. Mint mondta, mivel nincs a településen főzőkonyha, külsős vállalkozó szállítja az ebédet a községbe. Azt az önkormányzat épületében vehetik át az arra jogosultak. A faluvezető arra is kitért: a hátrányos helyzetű családok élnek is ezzel a lehetőséggel, az igényelt étel jellemzően el szokott fogyni.

A rászoruló családok örülnek a nyári ebédnek
Fotó: Ádám János / Forrás: Nool.hu illuszráció

Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere arról tájékoztatott: tanév során vannak olyan tanulók, akik étkezését támogatja az önkormányzat, azonban a nyári szünetben senki sem igényelte azt. 

– A helyi óvoda konyháján készül az ebéd az óvodásoknak, az iskolásoknak és az időseknek is. A vakáció heteiben közel ötven diák veszi igénybe az ingyenes étkezést, amit házhoz is szállít a falugondnok – fogalmazott Kővári Lászlóné, Dorogháza polgármestere. Hozzátette: nyáron két hétre bezár a főzőkonyha, ez idő alatt a szomszédos településről érkezik az étel azokhoz, akik igényelték azt.  

Ételhordóban vihetik haza az ebédet a jogosultak

Vizsláson nyolc gyerek veszi igénybe az ingyenes étkezést a nyári szünetben, azok kapják azt meg, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. Az ebédet egy salgótarjáni étteremből szállítják a településre, amit a helyi konyhán vehetnek át a rászorulók – közölte Sándor József, a falu első embere.

Ságújfaluban jogszabályi kötelezettségének eleget téve biztosítja a nyári gyermekétkeztetést az önkormányzat. A helyi óvoda konyháján főzik az ebédet, onnan lehet azt ételhordóban hazavinni. Hasonló feltételek mellett igényelhető ebben az időszakban is térítési díj nélkül a menü, mint tanév közben.

Karnok Csaba
Nagy segítséget jelent a családoknak
Fotó: Karnok Csaba / Forrás: Nool.hu illuszráció

– A vakáció heteiben mintegy nyolcvan diák étkezik a településen ingyenesen, tanév közben ennek a duplája – fogalmazott Szentes Attila polgármester. – Akik kérik az ebédet általában el is szokták azt vinni, az étel jelentős része el szokott fogyni. Hozzátette: egy hétig lesz zárva a főzőkonyha, ekkor végzik el a karbantartási, felújítási munkákat. Ez idő alatt más településről szállítják az ebédet Ságújfaluba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában