Alkotómunka

2023.07.24. 12:06

Mozaikokkal teszi szebbé a községet a Pusztaberkiben élő házaspár (fotók)

A mozaikozás kevésbé elterjedt az országban, aki mégis ezzel foglalkozik az többnyire asztalokat, tálcákat és egyéb dísztárgyakat készít. Azonban sokrétű munkájukkal közülük is kitűnik egy Pusztaberkiben élő házaspár.

Lászlók Judit

Jutott a mozaikokból a buszmegállóba is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Hórász Rita és Podlovics Zsolt mozaikkészítők pedig a települést is igyekszenek a mozaikkal még egyedibbé és szebbé tenni. Ennek köszönhetően kidekorálták már a buszmegállót és elkészítették a községháza tábláját is mozaikból. 

Hórász Rita és Podlovics Zsolt mozaikkészítők
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hórász Rita és Podlovics Zsolt állításuk szerint 11 éve kezdtek el mozaikozással foglalkozni. Mint mondták, kezdetben Zsolt vett egy kevés mozaikot, amit összetört kalapáccsal és egy asztalra teknősbékát mozaikozott. Az asztal nagyon jól sikerült, ezért felrakta az egyik hirdetési oldalra és rögtön meg is vették. Ezt követően elkezdtek art deco stílusú kisebb szekrényeket, bútorokat felújítani és mozaikkal díszíteni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendve, végül főállásban láttak hozzá a mozaikozáshoz és több nagyobb felkérést is kaptak. 

Munkásságukat őrzi már bicikli és medence, valamint egy budapesti múzeumban egy több mint 20 négyzetméteres fal- és padlómozaik. A remekműveikkel pedig számos elismerést is begyűjtöttek már az évek során az alkotópályázatokon. 

A Deres-kertben, Tóth Zoltán pusztaberki parkjában is található néhány a mozaikokból
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Mindig törekszünk arra, hogy megmentsük a szemétbe kerüléstől a régi tárgyakat, és inkább újrahasznosítjuk őket. Fontosnak tartjuk, hogy az általunk készített alkotásoknak ne csak esztétikai értéke legyen, hanem valamilyen funkcióval rendelkezzenek. Ezáltal egy új életet adhatunk a különböző tárgyaknak. Éppen ezt tükrözi a Rekredenc Mosaic & Design mozaik műhely név is – fogalmazott Hórász Rita. Hozzátéve, egy idő után azt vették észre, hogy főként az alapanyagok miatt kinőtték a budapesti műhelyüket, így elköltöztek Mogyoródra. Majd hat évvel ezelőtt rátaláltak Pusztaberkire és ide költöztek, illetve itt alakították ki az új műhelyüket is.

Munkájuk során több technikát is felhasználnak

Podlovicz Zsolt portálunk érdeklődésére kifejtette, munkájuk során általában üvegmozaikkal dolgoznak, de néha használnak Tiffany üveget is. Jelenleg a falikutak a legnépszerűbbek, így többnyire azokat készítenek, de nyáron jellemzőek a madáritatók is. Mint mondta, bármit el tudnak készíteni mozaikból stabil felületre. Az alkotás időtartama pedig leginkább a mérettől, illetve attól függ mennyire aprólékos a minta. Emellett tartanak foglalkozásokat és workshopokat is, azok számára, akik szeretnék elsajátítani a mozaikozást.

Közterületekre is jutott az alkotásokból

A mozaikkészítő házaspár alkotásaival pedig Pusztaberki néhány pontján is találkozhatunk, ugyanis több mozaikból készített dekoráció is díszíti már a települést. 

– Először megcsináltuk a községháza tábláját mozaikból. Aztán volt két rossz állapotban lévő buszmegálló a községben, amit a helyiek szerettek volna felújítani. Mi pedig felajánlottuk, hogy mozaikkal díszítsék ki őket. Ennek köszönhetően egy foglalkozás keretén belül megmutattuk a falu lakosainak, hogy hogyan kell mozaikozni és lerajzoltuk a mintát. Aztán a helyiek egy közösségépítő programon belül kirakták azt. Végül kihelyeztük a népies motívumokat tartalmazó mozaikokat az újrafestett buszmegállóba – mondta Hórász Rita.

A mozaikkészítő házaspár arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e újabb mozaikokkal szépíteni a falut elmondták, egyelőre nem, ugyanis nem szeretnék, ha túl domináns lenne a mozaik a falu arculatában. Ugyanakkor vannak ötleteik, így el tudnák képzelni a falu címerét, az üdvözlőtáblákat és a helyi nyomóskutat is mozaikból. Mint mondták, ha a jövőben lesz olyan felület a településen és beleegyezik az önkormányzat is, akkor szívesen dekorálnak majd újra mozaikokkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában