Hitélet

2023.07.16. 16:18

Mentők érkeztek zarándoklatra a szentkúti nemzeti kegyhelyre

Immár hatodik alkalommal indult gyalogos zarándoklat a nemzeti kegyhelyre azok számára, akik a mentődolgozói hivatást választották, mellettük sok hívő ember is ellátogatott a Szentkútra.

Nagy Orsolya

Hagyomány már, hogy július közepén a mentők elzarándokolnak a Szűz Mária kegyhelyre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Már szombaton elindultak a mentők, betegápolók és szimpatizánsok Szécsényből Szentkúra a Lellisi Szent Kamill búcsúba. A résztvevők a délutáni órákban szentmisén vehettek részt a nemzeti kegyhelyen, ahol György Alfréd, bécsi kamilliánus provinciális és Komáromi Jób celebrált misét.

Vasárnap Kármelhegyi Boldogasszony búcsúja vette kezdetét a kora reggeli órákban, amely során Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita mutatta be a szentmisét és szentségimádás is volt. A nagy hőség ellenére sokan ellátogattak a kegyhelyre, hiszen az ország szinte minden területéről érkeztek.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita mutatta be a szentmiséket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita a szentmisén Mária életéről mesélt és az abból következő tanulságokat is megosztotta a megjelentekkel.

– Mária és testvérei fel akarták keresni Jézust, kihívni a tömegből, beszélni vele, azért, mert az a hír járta, hogy megzavarodott. Micsoda fájdalom volt ez egy édesanyának, aki tudta jól, hogy Jézus mennyire szent és bölcs, de ezt terjesztik róla! Jézus azt felelte: ki az én anyám és kik az én rokonaim, ugyanis mindenki, aki teljesíti a mennyei atyám akaratát, az mind nővérem, rokonom és anyám. Jézus ekkor nem elutasította Máriát, hanem minket figyelmeztetett és nem megtagadta anyját, hanem kiszélesítette a hatalmas szeretet mindenkire, feltéve, ha teljesítjük mennyei atyánk akaratát – emelte ki Kocsis Fülöp.

Hozzátette: a kereszten azt mondta Jézus: íme a te anyád. Ezekkel a szavakkal ránk bízza őt és anyád ad nekünk, mindenkinek. Ez egy buzdítás is egyben, hogy úgy tekintsünk Máriára, mint Istentől kapott égi anyánkra. A mennyei atya és szent fia értésünkre adta, ha édesanyánkat szeretjük, akkor könnyebb keresztény életünk, a nehézségek ellenére is.

Máriás leányok is több településről érkeztek a zarándoklatra
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Kocsis Fülöp arra is kitért: nagyon fontos, hogy itt a Földön az Isten tervét akarjuk megvalósítani és nem a magunkét. Amennyiben csak itt akarunk érvényesülni, javakat és eredményeket elérni, az borzasztó összevisszaságot szül.

A vasárnapi búcsúra egyébként több helyről is érkeztek Máriás lányok, többek között Varsányból és Szurdokpüspökiről, a Heves vármegyei Boldogról is. A zarándokút célja az volt, hogy csakúgy, mint az elmúlt években, megerősítsék az Istenhez való kapcsolatokat az elmélkedés és a közösség élménye által.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában