Múltidéző

2023.07.02. 14:38

Mennyi sört isznak a Nógrádiak? – ötvenéves habos időutazás

Ötven évvel ezelőtt jelent meg a Nógrád 1973. január 26-ai, vasárnapi számában cikk a fenti címmel. A kérdés megválaszolására Kovács Gyula, a Söripari Vállalat salgótarjáni kirendeltségének akkori vezetője vállalkozott. Lássuk hát a fél évszázaddal ezelőtti tényeket a folyékony kenyérre vonatkozóan.

Nool

Kovács az interjú elején konstatálta a tényt, miszerint 1972-ben (és feltehetően az 1973-as év elején is) rendkívül kevés sör fogyott a megyében. Ennek okát abban látta, hogy az előző év nyara kifejezetten esős és hideg volt, míg az ember „nagy melegben kívánja igazán” csak a sört. Egy változásról is beszámolt a vezető, ami alapján 1973-ban a nógrádi kirendeltség „leszakadt” a Borsodi Sörgyárról és kizárólag Kőbányáról kapta ettől fogva a teljes mennyiséget. Kovács hozzátette, hogy 1972-ben a negyven nógrádi kirendeltség 28-12 (Dreher-Borsodi) aránya változott meg e módon az új esztendőre. Az előírt tervek szerint 1973-ban összesen 110 ezer hektoliter sör került a fogyasztók asztalára a nógrádi fiókvállalat révén. Mindezt három műszakban napi 80 ezer liter lepalackozásával kívánták elérni.

A vállalati vezető a kínálatnál kifejtette, hogy az 1973-as év második felében elérhetőek lesznek a boltok polcain lengyel palackos és csehszlovák hordós sörök is. Az ambiciózus termelési terveket árnyalta az importsörökre vonatkozó kérdésre adott válasza. Kovács őszinte megjegyzése szerint a schwechati gyártású osztrák sörrel „nem nagyon kelhetünk versenyre”.

A teljes fogyasztási adatokat figyelembe véve hozzátette, hogy a számítások nem vonatkoztak a rétsági járásra, valamint csak részben fedték le a balassagyarmati és a pásztói járásokat, mivel a megye ezen részein más volt az ellátó. Nógrád megye egy főre jutó sörfogyasztása 1972-ben 56-58 liter körül mozgott, ami csökkenésnek számított a korábbi évekhez képest. Tegyük hozzá, hogy ez a mennyiség a csecsemőket is beleszámította a végszámításba. Kovács azért mindenkit megnyugtatott, az adatok kizárólag „eszmeiek” (jelentsen ez bármit is az ő olvasatában).  

50 év távlatából csak reménykedhetünk benne, hogy sikerült elérni a kitűzött gyártási számot, valamint a fogyasztási számok növekedését feltételezhetjük, hiszen 1973 nyara lényegesen melegebb és naposabb volt az előző évnél.

A szerző Kovács Balázs okleveles történész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában