Közlekedés

2023.07.26. 06:55

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt az M2-es út építése Parassapusztáig

Az M2 gyorsforgalmi út Vác-észak és Hont-Parassapuszta, országhatár közötti szakaszának kialakítására adott engedélyt a kormányhivatal.

Lukács Zsófia

Megkapta az engedélyt a 35 kilométer hosszú útszakasz építése

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Pexes

A térség közlekedésbiztonságának javítása érdekében nélkülözhetetlen, hogy mielőbb megindulhasson az M2-es autópálya kialakítása. A nyugat-nógrádi térség érintett önkormányzatait a napokban tájékoztatta a kormányhivatal arról, hogy az M2 gyorsforgalmi út Vác-észak és Hont-Parassapuszta, országhatár közötti szakasz megvalósítására az engedélyt megadja.

A kormány már korábban döntött a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések finanszírozásáról, amelynek fontos része az M2-es Vác–Parassapuszta közötti új nyomvonalú szakaszának az előkészítése.

Nógrádban tizennégy település közigazgatási határát érinti a nyomvonal

A kijelölt tervező feladata lesz egy 38 kilométer hosszú gyorsforgalmi út engedélyezési és kiviteli terveinek megformálása, benne alagúttal és völgyhíddal, csomópontokkal. Az érintett településeket a környezetvédelmi, természetvédelmi és tájvédelmi előírásokról is tájékoztatta a kormányhivatal, amely magába foglalja a zaj- és rezgésvédelmet, földtani közeg védelmét, levegőtisztaság-védelmét, hulladékgazdálkodást, valamint a táj- és természetvédelmet.

A szakhatóságok állásfoglalása és a környezeti hatástanulmány alapján a tervezett létesítmény Vác-országhatár közötti teljes tervezési szakaszon 2x2 forgalmi sávval, leállósávval és padkával mindkét oldalon, 110 kilométer per óra tervezési sebességgel az M2 autóút kialakítása a csatlakozó területek megközelíthetőségének biztosításával valósulna meg.

A nyomvonal által érintett település: Vác, Szendehely, Berkenye, Nőtincs, Nógrád, Rétság, Bánk, Borsosberény, Tereske, Pusztaberki, Horpács, Nagyoroszi, Patak, Drégelypalánk és Hont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában