Szegénység

2023.07.26. 11:17

Ma kapják meg az ország hatodik egészségügyi ládáját a rászoruló zabari nők

Egészségügyi ládát adnak át ma Zabaron: a kezdeményezéssel a Zabarért Egyesület a menstruációs szegénység ellen kíván lépést tenni.

Veres Edina

Kék felsőben a Kis Bocs Baba–Mama Közhasznú Egyesület tagjai a korábbi zabari előadáson

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Néhány héttel ezelőtt tartottak fórumot a Női Klubok A menstruációs szegénység leküzdéséért címmel a zabari Könyvtári, Információs és Közösségi Helyen. Szondi Csabáné, a program szervezéséért felelős Zabarért Egyesület elnöke portálunk érdeklődésére elmondta: sokan részt vettek a foglalkozáson, főként fiatal lányok voltak az érdeklődők között, de néhány helyi asszony is csatlakozott hozzájuk.

– Szabadon beszélgettünk a fenti témáról, amelyre a körzeti védőnőnk, Bakos Dóra előadással is készült. A zabari fórum során egyebek mellett azt is megtárgyaltuk, hogy a jelenlévők szerint mi az oka a menstruációs szegénységnek, illetve milyen megoldásokat találnának hatékonynak e problémával kapcsolatban.

A menstruációs szegénység elleni küzdelem hatodik állomása Zabar
Fotó: Berán Dániel / Forrás: Nool.hu illusz

A rendezvény vendége volt a szihalmi Kis Bocs Baba–Mama Közhasznú Egyesület vezetője, Galyasné Dósa Katalin, illetve a szervezet néhány tagja. Ők voltak azok, akik megálmodták az egészségügyi láda kezdeményezést. A Női Klubok, valamint a fórum a Kárpátok Alapítvány és a Civitates szervezet támogatásával valósult meg, e projekt folytatásaként szerdán Zabaron mi is elhelyezzük az egészségügyi ládánkat, amely információim szerint a hatodik lesz az országban – fejtette ki Szondi Csabáné, aki azt is elárulta, hogy a tárolóalkalmatosságok hasonló elven működnek, mint az „Enni adok dobozok”, csak nyilván más „tartalommal” rendelkeznek. 

Ennek értelmében a kihelyezett ládák célja, hogy a nap 24 órájában elérhetőek legyenek a hátrányos helyzetű nők számára, akik így bármikor kivehetnek belőle intim higiéniai termékeket és eszközöket.

Megbecsülik a lehetőséget a rászorulók, nem volt még rongálás

– Galyasné Dósa Katalin a fórum során megosztotta velünk azt is, hogy a korábban telepített ládák jól működnek a településeken, a lakosok vigyáznak rájuk. Reményeink szerint ez a mi községünkben sem lesz másképpen és sok helyi lánynak, asszonynak tudunk segíteni e programhoz való csatlakozásunkkal – húzta alá a Zabarért Egyesület elnöke, aki arra is rámutatott, hogy az egészségügyi tároló végleges helyével kapcsolatban még egyeztetéseket folytatnak. 

Azt azonban már biztosan tudják, hogy az orvosi rendelő környékén lesz majd elérhető a láda a rászorulóknak. Szondi Csabáné hangsúlyozta, fontos szempont számukra a helyszín kiválasztásánál, hogy kültéren legyen, hiszen úgy szabadon hozzáférhet, akinek szüksége van rá. Ugyanakkor nagyon szem előtt sem szeretnék hagyni azt a diszkréció miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában