Közterületek

2023.07.30. 06:50

Kevés a közmunkás, így a legtöbb nógrádi településen nagy gondot okoz a fűnyírás

Az eső hiányára idén nem panaszkodhatunk, az erdőben nő a gomba, meg a fű is. Így a zöldterületek karbantartása fejtörést okoz az önkormányzatoknak, közmunkások hiányában ugyanis még a végére sem érnek a fűvágásnak, már kezdhetik is elölről a feladatot. Vannak települések, ahol külsős vállalkozó segít.

Gulyás Edina

Sok az elhanyagolt zöldterület

Forrás: MW | Illusztráció

Idén nyáron, szemben a tavalyi aszályos évvel, nincs hiány csapadékból. A jó idő és az eső eredményeként gyorsan nő a fű és a gaz, nem kis fejtörést okozva a települések önkormányzatainak. A közfoglalkoztatásnak 2011-ben jelentős szerepe volt, akkor 8 ezren dolgoztak a programban. A létszám napjainkra a felére csökkent, így alig van hadrendbe állítható ember. 

– Községünkben három közmunkás tevékenykedik, így a közterületek gondozása az ő dolguk. Megbirkóznak a feladattal, annak ellenére, hogy idén a csapadékos időjárás miatt gyorsan nő a fű – tájékoztatott Hegedűs Pál Bokor község polgármestere. – Azonban a temető karbantartását évtizedek óta társadalmi munkában végzik a falubeliek. Korábban kézzel kaszálták az idősebbek, de ez a korosztály mára kihalt. Ennek ellenére néhány éve újra megszerveztük ezt a közösségi munkát, éppen néhány napja jöttünk össze hatan-nyolcan a helyiek közül, és fűkaszával vágtuk le a füvet. Még egy hölgy is részt vett a munkában. Szerencsére nagyon jó a faluközösség, összetartóak a lakók. 

Nógrád községben is hasonló gondokkal küzdenek. Varga Richárd, a falu első embere arról számolt be, hogy nincs közmunkás, két főállású alkalmazott végzi a közterületek gondozását

– A Magyar Falu Programnak köszönhetően rendkívül felszerelt a gépparkunk, sok eszközünk van. Ennek ellenére külsős vállalkozót is be kell vonnunk a munkába, mivel nagy területet kell rendben tartanunk – fogalmazott a faluvezető, aki arra is kitért, hogy a helyi rendeletben meghatározottak szerint az ingatlanok határától az útig terjedő zöldterületek gondozása a tulajdonosok feladata. Az esetek 90 százalékában ezzel nem szokott gond lenni, elsősorban a üdülőövezetben fordul elő, hogy a ritkán látogatott telkek nincsenek megfelelően gondozva. 

– Tíz évvel ezelőtt közel ötven közmunkás tevékenykedett a településen, akkor arra is volt lehetőség, hogy az üresen álló, vagy idősek által lakott házaknál besegítsen az önkormányzat a fűnyírásba. Mára két közfoglalkoztatott dolgozik a faluban, így komoly feladatot jelent megoldani a közterületek rendben tartását – közölte Horváth János, Mátramindszent polgármestere. – Vannak utcák, ahol a lakók az önkormányzati rendeletnek megfelelően a házak előtti területet is gondozzák, azonban azokon a részeken, ahol idősek élnek, ez már nem megoldott. Anyagi forrás híján vállalkozó bevonását nem engedhetjük meg magunknak, ha lassabban is, de elvégezzük a feladatokat. 

A városokban talán még nehezebb a helyzet, hiszen a lakóközösség kevésbé érzi magáénak a panelházak körüli területek rendben tartását. A legtöbben a városvezetéstől várják a zöldterületek gondozását. Nagy-Majdon József, Bátonyterenye első embere néhány napja közösségi oldalán számolt be arról, hogy a közmunkásokat is foglalkoztató Bátonyterenyei Vagyonkezelő és Foglalkoztatási Nonprofit Kft. nem győzi a fűvágási és a bozótirtási teendőket a városban, így külső vállalkozót is be kellett vonni az út melletti területek karbantartásába. A polgármester megköszönte továbbá azoknak a helyieknek a segítséget, akik részt vállalnak a lakott területen lévő füves területek rendezésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában