Ingatlan

2023.07.07. 13:58

Kalapács alatt: 73 millióért talált új tulajdonost a volt Népjóléti Képzési Központ épülete

Bár az árverési rendszer adatai szerint nagy érdeklődés nem volt az ingatlan iránt, akadt egy olyan befektető, aki rászánt alig több mint 73 milliót a 2375 négyzetméter hasznos alapterületű komplexumra.

Kéri István

Fehér háznak hívta a salgótarjáni népnyelv a pártbizottság épületét

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Amint az az árverés csütörtök esti lezárását követően kiderült: a kikiáltási árat egyetlen 200 ezer forintos licitlépcsővel meghaladva, 73 millió 225 ezer forinttal érvényes ajánlat érkezett az épületre. Az ilyen árverésekre anonim módon kerül sor, a vevő kiléte így egyelőre nem ismert, a tényleges adás-vételre a következő hetekben kerülhet majd sor.

Bár információnk szerint lényegében folyamatosan eladó volt a korábbi években is, tavasszal hivatalosan árverésre bocsátotta az eredendően az MSZMP Nógrád Megyei Pártbizottságának épült, majd később Népjóléti Képzési Központként funkcionált ingatlant az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Az ingatlanra nem volt licitáló sem az első körben, 146 millió forintos kikiáltási áron, sem a második körben, 110 millió forintos induló ár mellett.

A református templom tornya látszik az 1966-ban készült fotón a most eladott épület felett
Fotó: Fortepan/Lechner  Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / Forrás: Nool.hu

Most az utolsó, harmadik kör végül eredményt hozott: a 73 millió 25 ezer forintos kikiáltási árat egyetlen licitlépcsővel – 200 ezer forinttal – meghaladva, ellenajánlat nélkül vette meg valaki a 2375 négyzetméter hasznos alapterületű, a nyolcszintes szállót és a háromszintes kiszolgáló létesítményt is magába foglaló ingatlant.

Az eladás technikailag ez csak a következő hetekben fog megtörténni. Az ilyen árverések sajátosságai okán azonban mégis tényként kezelhető, hogy az állam sikeresen megvált a jó ideje funkcióját vesztett ingatlantól. Az érvényes ajánlatot tevő személynek vagy vállalkozásnak ugyanis 18 millió 256 ezer forintos biztosítékot kellett letétbe helyeznie az árverés kezdete előtt. Ezt az összeget természetesen az MNV beszámítja a vételárba, ám ha a megadott határidőre esetleg nem történne meg a teljes összeg megfizetése, a sokmilliós biztosítéknak búcsút mondhatna az érvényes ajánlat birtokosa.

Hetekig is tarthat, mire kiderül, ki az új tulajdonos

Ilyenkor több napot ölet fel a végleges eredményhirdetés, majd ezután akár több hetet felölelő folyamat a szükséges papírmunka. Az ingatlan tulajdoni lapjáról csak ezt követően fog majd kiderülni információ az új tulajdonosról, hacsak saját szándékából nem lép majd ettől korábban a nyilvánosság elé.

Az ingatlan 1965-re készült el az MSZMP Nógrád Megyei Pártbizottságának székháza. Mindez jól jelképezte  az állampárt lehetőleg háttérbe húzódó, mégis megkérdőjelezhetetlen jelenlétét a városban. A máshol ekkortájt domináló szürkeség helyett homlokzata eredetileg vakító fehér volt, ezért a helyi folklór el is nevezte fehér háznak.

A város ikonikus szállodájának árveréséről itt írtunk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában