Kánikula

2023.07.15. 06:53

Hűsítő percek: Nógrád-szerte óvják a munkavállalókat a kánikulában

A nyári hőség Nógrád vármegyét sem kerüli el, a záporok csak ideig óráig enyhítik a nagy meleget. A napokig, sőt időnként akár hetekig is tartó kánikula mindenkit megvisel, nagyobb megterhelést róhat az emberi szervezetre, mint maga a munkavégzés. Ezért különösen fontos, hogy a munkáltatók kiemelten óvják dolgozóikat ezekben a napokban.

Gulyás Edina

– A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodunk az utakon dolgozó szakembereinkről hőség idején is. Minden esetben biztosítjuk számukra az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – Hőségriadó esetén szakembereink óránként legalább öt, legfeljebb tíz percet árnyékos, hűvös helyen pihenhetnek. 

Hozzátette: ivóvizet, ásványvizet biztosítanak munkavállalóiknak, a leégés ellen pedig megfelelő öltözéket – UV védelemmel ellátott napszemüveget, nyári sapkát – és magas faktorszámú védőkészítményt adnak. 

A forró aszfalton közel 50 Celisius-fokos a hőmérséklet

– Az újabb típusú munkagépeink, útellenőri és brigádszállító autóink klímával felszereltek. A feladatok szervezésénél és ütemezésénél törekszünk arra, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység. Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest megpróbáljuk átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatásunk színvonala ezáltal ne csökkenjen – fogalmazott az osztályvezető, hozzátéve: – Csak szélsőséges időjárási körülmények, például vihar, jégeső, nagy erejű szél esetén függesztjük fel az utakon folyó munkákat. 

Mint mondta, két éve az M7-es autópálya elválasztósávjában zajló kaszálási munkákról készítettek hőkamerás felvételeket. Ezeken jól látszik, hogy mennyivel forróbb az aszfalt, mint az út menti környezet. Az elválasztósávban lévő növényzetnél 32 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, míg az autópálya lehajtó ágán, ahol kisebb a forgalom és az autók menetszele is kevésbé „hűti” a burkolatot, közel 49 Celsius-fokot mértek.

A közmunkásokra is figyelnek az önkormányzatok

– Pásztón nemcsak hőségriadó esetén, hanem minden nyári napon figyelünk a szabadban dolgozók egészségének megőrzésére – tájékoztatott Bán Szabina, az önkormányzat közfoglalkoztatásért felelős vezetője. – Raklapnyi ásványvizet vásárolunk, amit hűtőkonténerben tárolunk, így kellemes hőmérsékletű, 15 Celsius-fokosra hűtött italt tudunk adni a munkásoknak. 

Mint mondta, a mezőgazdasági telepen, fóliasátrakban dolgozók emellett hideg-meleg vizet előállító italadagolóból szolgálhatják ki magukat. A munkaidő is korábban kezdődik, így még a viszonylag hűvösebb kora reggeli órákban elvégzik a feladatok nagy részét, a déli forróságban már nem kell dolgozniuk. Mindezeken túl óránként tízpercnyi pihenőidőt biztosítanak a közmunkásoknak, amit a tűző napról elhúzódva, árnyas helyen tölthetnek el.

Ellenőriz a kormányhivatal 

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal szakterületen dolgozó munkatársai fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kánikula miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri vagy a zárt téri munkahelyeken – ismertette korábban a kormányhivatal munkavédelmi hatósága. 

Hozzátették: a helyszíni ellenőrzések során a munkáltató által biztosítandó feltételek meglétét – a védőitalt, a pihenőhelyiséget és -időt – minden alkalommal kiemelten ellenőrzik, akkor is, ha nincs hőségriadó. Hiányosság esetén határidő kitűzése mellett kötelezik a munkáltatót a probléma megszüntetésére. Ennek teljesüléséről utóellenőrzésen is megbizonyosodnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában