Dallamok

2023.07.11. 11:25

Érdeklődők tömegét vonzotta az erdei muzsikaszó Tarra

Megannyi zenei csemege mellett hangolódhattak az erdő ritmusára, és töltődhettek fel az idei Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok programsorozat minapi zárórendezvényének résztvevői Tar-Fenyvespusztán.

Veres Edina

Számos fellépő szórakoztatta a közönséget Taron

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Érdeklődők tömegét vonzotta a 20. Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok zárórendezvénye Fenyvespusztára. A látogatók már a nap elejétől megannyi program közül választhattak kedvükre valót: megannyi kézműves foglalkozáson vehettek részt, a gyerekek az erdő és a víz kapcsolatát bemutató interaktív játékba kapcsolódhattak be. Mindemellett pedig helyi termelők portékáit is megismerhették és megvásárolhatták a látogatók. Sokan gyönyörködtek a Muzsikál az erdő fotó- és gyermekrajzpályázatának kiállított műveiben, illetve az eseményt színesítette a Görbetükör Színház előadása, az interaktív hangszerbemutató, valamint a Tuzson Arborétum megtekintése Vámos Károly erdész vezetésével. 

Számos szórakoztató program volt a muzsika mellett
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool

Természetesen a program idején nem maradt muzsika nélkül az erdő. A közönség meghallgathatott például egy kóruskoncertet a gyöngyösi Cantus Corvinus Vegyeskar, és a kézdivásárhelyi Cantus Kamarakórus előadásában, majd kicsit később egy különleges dallam köszönt vissza a rendezvénysorozat húszéves múltjából. Ezzel kapcsolatban Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, a rendezvénysorozat főszervezője a megjelenteknek elmondta: amikor 2004-ben útjára indult a program, Alman Gergő zeneakadémista írt egy alkotást. A Muzsikál az erdő – fanfár a három hegycsúcsról című zenemű kifejezetten a nyitórendezvény helyszínére, azaz Fenyvespusztára íródott. A trombiták hangjai ez alkalommal Breznyán Istvánnak, Breznyán-Tokai Györgynek és Vass Tibornak köszönhetően harsantak fel.

Küldetések sorát viszi zászlaján a program

A köszöntők elhangzása előtt Kontra Marika Szvita versmondó szavalta el Csapó Lajos rímbe szedett művét, ami a 20 éves évfordulóra íródott. Ezután Turopoli Zsolt, Tar polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A településvezető rámutatott: a fenntarthatóság jelentőségének hangsúlyozása mellett a rendezvény talán egyik legnagyobb küldetése, hogy a helyi értéket is bemutassa. Ennek köszönhetően lehetőségük nyílt a helyi civil szervezetek segítségével Tar egy-egy darabját, például a gasztronómiai jellegzetességeit, vagy épp néptáncait megismertetni a látogatókkal. Turopoli Zsolt hangsúlyozta továbbá a Muzsikál az erdő által képviselt fenntarthatósági szemlélet jelentőségét is.

A megnyitóra is számos érdeklődő volt kíváncsi
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool

Ezután Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy annak idején sokat beszélgettek Szabó Lajossal arról, hogy miként is lehetne változtatni azon az erdészekről kialakult társadalmi képen, ami szerint sokan az erdészeket a favágással, az erdőirtással azonosítják.

– Arra jutottunk, hogy olyan rendezvényeket kellene szervezni, amelyeken az embereket szemtől szemben megszólíthatjuk és megmutathatjuk nekik, hogy miről is szól valójában az erdészkedés, mit csinálunk valójában a hétköznapok során, mitől több a hivatásunk, mint pusztán a fakitermelés. E diskurzusok végeredményeként született meg Szabó Lajosban a Muzsikál az erdő gondolata – számolt be a kezdetekről Dobre-Kecsmár Csaba.

Kiállításnak is helyt adott a rendezvény
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool

A Mátrai Művészeti Napok 20. ünnepi évadának zárórendezvényén Szabó Lajos úgy fogalmazott: a Muzsikál az erdő hazaérkezett. 

– Azt szoktam mondani, hogy az erdő és a zene nem csak feltölt, hanem utat mutat a fenntartható jövő irányába. A Muzsikál az erdőre kilátogatva kiszakadhatnak az emberek a hétköznapok sodrából, áthangolódhatnak a természet ritmusára és így a valóban fontos értékekre tudnak odafigyelni – mutatott rá a program főszervezője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kárpát-medence a csodálatos, közös életterünk, tele olyan értékekkel, amelyek az életünk alapját jelentik.

– Ezeknek a megőrzése és a jövő nemzedéknek való átadása nem csak feladatunk, hanem közös felelősségünk is. Ezt a munkát pedig csak a települések közösségei, a nemzet, és ha a Kárpát-medencében gondolkodunk, akkor az ott élő nemzetek közötti összetartással lehet kivitelezni – hangsúlyozta Szabó Lajos.

Plaketteket adtak át

Ahogy egy nappal korábban Eresztvényben is, úgy Fenyvespusztán sem maradt el azoknak a személyeknek az elismerése, akik a Muzsikál az erdő elmúlt 20 évében tevékenyen részt vettek. Borbás Enikő keramikus által készített plakettet vehetett át: Turopoli Zsolt, Dobre-Kecsmár Csaba, Juhászné Bátfai Ildikó, Kontra Marika Szvita és Csapó Lajos, Holló Erzsébet, a gyöngyösi Cantus Covinus Vegyeskar vezetője, Jeles Teréz természetfestő, illetve Ménesi Gergely karmester.

Fenyvespusztán sem maradt el azoknak a személyeknek az elismerése, akik az elmúlt 20 évében sokat tettek a rendezvény sikeréért
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool

A program folytatásaként felcsendült az erdei klasszikus koncert a Zeneakadémia hallgatóinak zenekara előadásában, Ménesi Gergely karnagy vezénylésével. A népzenét és a népi kultúrát a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes, Pál István Szalonna és bandája, és a Cimbaliband koncertje képviselte. A 20. Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok zárónapját végül a hagyományokhoz híven tábortűz és Káló módra zajló borkóstoló zárta.

 Hol muzsikálnak még?
A Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke portálunk érdeklődésére korábban azt is elárulta, hogy a 2004-ben indult programsorozat 2013-ban vált országos rendezvénnyé, majd évről évre egyre több térségbe eljutottak. 2016 szintén egy emblematikus év volt számukra, hiszen akkor vált határokon átívelővé a rendezvénysorozat, majd tavaly már hat térségben muzsikált az erdő. – Idén kicsit szerényebbek vagyunk, hiszen a válsághelyzet arra utasít mindenkit, hogy takarékoskodjon. A célállomásaink között négy régió szerepel. A programunk két térségben még tavasszal – áprilisban a Szatmár-Nyírségi homokháton címmel Nagykároly és Baktalórántháza térségében, majd májusban a Hírös városban, azaz Lakitelek és Kecskemét térségében – lezajlott. A Mátrai Művészeti Napok után pedig ősszel tervezzük megtartani a Muzsikál az erdő – a Körösök völgyében című rendezvényt, amely Gyula és Nagyvárad térségét érinti – fejtette ki Szabó Lajos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában