Jegyzet

2023.07.05. 12:15

Égi vándorok

Remélem, már nem jut eszükbe meglepni egy kisbabával – Gulyás Edina jegyzete.

Gulyás Edina

Minden bálán áll egy gólya. Nyolcvanas csapatban táplálkoznak a madarak a völgy vizenyős területein

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Nem vagyok egy ornitológus, így csak néhány madár van, amit már messziről megismerek. A piros fejű harkály kopácsolását szívesen hallgatom a közeli fákon, de a baglyok huhogása is közel áll a szívemhez. Talán a jól ismert mondókáknak köszönhető, hogy a kedvenc madaraim mégis a gólyák. 

A hosszú csőrű égi vándorokról szóló mendemonda, miszerint a csecsemők szállításából is kiveszik a részüket, ma már természetesen megmosolyogtat. A kislányom azonban még mindig hisz ebben az elméletben. Ha csak egy kis igazság is van ebben a hiedelemben, akkor bizony a Dorogháza környékén élők bőséges gyermekáldásban bízhatnak. 

A falu határában a néhány héttel ezelőtti esőzések miatt víz alá kerültek a lekaszált rétek. A felázott földből kénytelenek voltak felszínre bújni az abban lakó pockok, giliszták és csigák, terített asztalként csábítva a gólyákat. Mindezeknek köszönhető, hogy közel száz példányból álló csapat bandázik a területen.

Elképesztő látvány a fekete-fehér tollba öltözött, megfontoltan lépkedő, szalmabálákon pöffeszkedő madarak képe. Az sem mindennapi, hogy a faluban, az egymást követő villanyoszlopok tetejéről egy lábon egyensúlyozva tekintenek le méltóságteljesen a közlekedőkre. Aki még nem látta a fiatal példányok alkotta bohém életképet, semmiképp ne hagyja ki a különleges élményt. Én minden reggel és délután hosszan gyönyörködöm a kelepelő égi vándorokban. Titkon remélve, hogy már nem jut eszükbe meglepni egy babával...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában