Nool.hu podcast

2023.07.25. 06:55

155 éves lett a Pest-Salgótarján, a MÁV alapításának első vasútvonala (podcast)

Vasúttörténeti és modellkiállítás nyílt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban, melynek apropóját az adta, hogy idén lett 155 éves a Pest-Salgótarján, a MÁV első vasútvonala.

Nool.hu

Így nézett ki egykor a Salgótarján vasútállomás

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum weboldalán közzétett tájékoztatás szerint a Pest-Salgótarján vasútvonal építését a Szent István Kőszénbánya Társulat kezdte meg 1863-ban, melyet egy elbocsátott osztrák vasútépítő mérnök, Johann Brellich és egy osztrák bányamérnök, Gregor Windsteig alapított. Alapszabályukban mind a szénkitermelés, mind a vasútépítés helyet kapott.

1867-ben a vasútvonal elkészült, ám a többször nevet változtató társulat 1868-ban csődöt jelentett, így a szénkiaknázást az az évben megalakult Salgótarjáni Kőszénbánya Részvénytársulat folytatta. Ez hamarosan a szénmedence, majd az ország legnagyobb bányavállalatává vált, aztán a vasútvonalat átvette az akkor alapított Magyar Királyi Államvasutak, így 155 éve ez lett az MÁV első vonala. 

A jubileum alkalmából a közelmúltban kiállítás nyílt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. A Hír FM és a Nool.hu közös műsorából kiderül, hogy az eseményen nem csupán a múlt elevenedett meg, de a jelenlegi, rossz állapotba került vasútvonal fejlesztése is szóba került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában