Beszámoló

2023.06.09. 14:59

Vörösen izzott a levegő New Yorkban – mátraszelei származású férfi számolt be a részletekről

Amerikában élő Nógrád megyei származású férfi számolt be portálunknak arról, hogy a kanadai erdőtüzeknek milyen hatása volt New Yorkra.

N. O.

Nádasdi Martin, New Jerseyben élő lakos mesélt a kialakult helyzetről portálunknak

Forrás: Beküldött fotó

Mintegy 400 helyen lángolt az erdő Kanadában, amely minden idők egyik legsúlyosabb katasztrófájának számít az országban. Az erdőtűz hatása elért több amerikai várost is, így például New Yorkot, ahol rendkívüli helyzet állt elő és a legmagasabb riasztási fokozat rendelték el levegő finom részecskéjének a tartalma miatt.

Portálunknak Nádasdi Martin, mátraszelei származású, New Jerseyben élő lakos mesélt a kialakult helyzetről.

– 1960 óta nem volt ilyen rossz a levegő minősége New Yorkban, mint most. Az első nap nagyon szmogos és ködös volt a levegő, estére olyan érzést keltett az emberben, mintha valaki tüzelne egy faluban. Olyan volt, mintha vörösen izzott volna a levegő. Nagyon érdekes volt mindezt látni – közölte Nádasdi Martin, aki elárulta azt is, hogy mostanra már letisztult a levegő.

Hozzátette: amikor észlelte, nem gondolta volna, hogy ez Kanadából jön, hiszen nagyon messze van az erdőtűz New Yorktól. Amikor pedig munkába indult, nem lehetett látni még az épületek tetejét sem. Szerencsére most már sokat tisztult a levegő.

Mint mondta: amikor kiderült, hogy mi történt, azonnal értesítették a lakosságot a kialakult helyzetről, a rádióban például fél óránként beszéltek róla. Előreláthatólag hétvégéig lesz érvényben a vészhelyzet.

Martin arra is kitért, hogy az emberek betartják a szabályokat. Sokkal kevesebben voltak a városban és többen otthon is maradtak. Néhány lakost kórházba is kellett sajnos szállítani, de nekik volt alapbetegségük is. Kifejtette azt is, hogy nem New Yorkban volt a legnagyobb a baj, akadtak városok, ahol sokkal rosszabb volt a levegő minősége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában