Hagyományőrzés

2023.06.14. 08:35

Vizslás hagyományait élteti az újonnan alakult Harmat Néptáncegyüttes

Immár néptáncegyüttessel is büszkélkedhet Vizslás, ugyanis a közelmúltban a helyi hagyományokat tisztelő és éltetni kívánó lakosok csapata megalapította a Harmat Néptáncegyüttest. A csoport már az első, nagy közönség előtt bemutatott fellépésén is túl esett a közelmúltban.

V. E.

A közelmúltban alakult csoport természetesen a település népviseletében lép színpadra

Forrás: Beküldött fotó

Megannyi élménnyel gazdagodtak a vizslási Harmat Néptáncegyüttes tagjai a napokban, a kilencedik Palócföldi Táncháztalálkozón a salgótarjáni sportcsarnokban. Sándor József, a falu polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: a közelmúltban alakult csoport eredeti vizslási népdalokra lejti a községre jellemző tánclépéseket, természetesen a település népviseletében. 

Mint fogalmazott, a felnőttek mellett gyerekek is csatlakoztak a csapathoz, amire különösen büszke, hiszen Vizslás és Újlak kultúrájának és hagyományainak megőrzése és ápolása mellett arra is küldetésként tekintenek a településen, hogy e tradíciókat a fiatalabb generációnak is átadják.

A salgótarjáni eseményen Bocsi Éva vizslási születésű népi iparművész is jelen volt, természetesen babái „kíséretében”. A Népművészet Mestere címmel is elismert babakészítő a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a táncháztalálkozó napján – azaz június 10-én – egy másik jeles alkalmat, a Kézművesség Világnapját is ünnepelték. Ennek fényében Bocsi Éva a rendezvény résztvevőinek azt is megmutatta, hogy hogyan kell a vizslási „féketők” egyik alkotóelemét, azaz a bodrot varrni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában