Fennakadás

2023.06.28. 14:07

Végre van időpont! – ekkorra várható a salgótarjáni piac munkálatainak a befejezése

Sajtótájékoztatót tartott szerda reggel Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, amely keretében beszámolt a piac körüli bonyodalmakról és a nehézségekről, valamint azt is elárulta, mikorra várható a létesítmény munkálatainak a befejezése.

Gubányi Patrik

A kivitelezés várható befejezése 2023. november 30.

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról 2021. márciusában hírt adtunk: mintegy 900 millió forintos európai uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megújul a salgótarjáni piac. A fejlesztés részleteiről ekkor megtudtuk, hogy az energetikai típusú modernizálás során az egész épületet szigetelik, új nyílászárókat, valamint új tetőt is kap a létesítmény, amire napelemeket szerelnek fel. Megújul a szellőztető- és a fűtési rendszer, a csarnok így alkalmassá válik a téli temperáló fűtésre is. A szakemberek korszerűsítik a teljes elektromos-, illetve a víz- és a csatornarendszert, a vizesblokkot pedig akadálymentesítik.

A munkaterületet 2021. szeptember 16-án adta át a salgótarjáni önkormányzat a kivitelezőnek, akinek a szerződés értelmében 420 napja volt a fejlesztés befejezésére. Ez 2022. november 10-én járt le.

A csúszás nagy közfelháborodást keltett a megyeszékhelyen

Még márciusban számolt be portálunk arról, hogy egy helyi lakos a Facebookon úgy fogalmazott: „Salgótarján az a megyei jogú város az országban, amelyiknek több mint másfél éve nincs piaca. Azon a címen, hogy felújítják. Hogy ez mit jelent, senki sem tudja. Felvonultak ugyan a munkagépek, amit lehet fel is túrtak: mintha elindult volna valami. Aztán visszafelé. Az árusokat télire kiköltöztették egy sátor alá az udvarba, másokat pedig koszos terembe tereltek. A korábbi négy-hatból maradt egyetlen hentes, két-három zöldségárus az azelőtti hat-nyolcból, a tojást egyetlen viszonteladó árulja, van tejes és nincsenek kofák. Mindez, amiről itt szólok olyan koszos, nyomorúságos balkáni körülmények között, amihez hasonlót a Balkánon már harminc éve felszámoltak!” – írta a salgótarjáni férfi.

Ezek okán szerdán, a Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac területén sajtótájékoztatót tartott Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere, aki kitért arra, hogy milyen nehézségek adódtak a korszerűsítés során, valamint arról is beszélt, mikorra várható a munkálatok befejezése.

– 2018. január 30-án nyújtottunk be pályázatot a csarnok felújítására. A támogatási szerződés október 18-án született meg, önkormányzatunk mintegy 900 millió forintnyi európai uniós forrást kapott a projektre. A feladat azonban összetett, hiszen mindenhez hozzá kellett nyúlni, ezek miatt akad az ügy, valamint a bürokrácia sem segít a munkálatok befejezésében. Azonban a koronavírus-járvány időszakában fellépő gazdasági válság is jelentősen meghatározta a kialakult helyzetet. A korszerűsítésre két vállalkozó adott ajánlatot, de az alacsonyabb összeg is bruttó 580 millió forinttal túllépte az önkormányzatunk rendelkezésére álló forrást – emelte ki Fekete Zsolt.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat ráemelési kérelmének kormány általi elfogadását követően a két ajánlatból a legkedvezőbbet választották, a Fort-Bau Zrt.-vel kötöttek megállapodást. A kivitelezés bruttó összege több mint 1 milliárd 400 millió forint, amit kifizettek a vállalatnak. 

– Salgótarján önkormányzata mindent megtesz azért, hogy a piac és vásárcsarnok felújítása befejeződjön és megfelelő minőségben elkészüljön. A kivitelezés várható befejezése 2023. november 30., így az épületet előreláthatólag 2024 első negyedévében vehetik majd birtokba a helyeik.

 Hozzátette: sajnos azt is el kell mondani, hogy amennyiben a határidőig nem sikerül a korszerűsítés befejezése, akkor további lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a vásárcsarnok megújuljon.

Nap mint nap küzdenek, próbálják tartani a közös célt

Mindezek elhangzása után a fórumon Berki László, a Fort-Bau Zrt. műszaki igazgatója elmondta: mint minden ilyen felújítást, úgy ezt is a bontási és feltárási munkálatokkal kezdték.

– Sajnos sok nehézségbe ütköztünk a tető és a padló korszerűsítése kapcsán, egyik szerkezetet sem tudtuk kivitelezni. Ezért a feltárást és az új technológiát követően egy műszaki tartalomváltozást állítottunk össze, amit 2022. augusztusában nyújtottunk be, amelyre a jóváhagyást idén májusban kaptuk meg a beruházást felügyelő szervektől. Jelen pillanatban is folyamatban van egy műszaki módosítás, amire a bontás során előkerült problémák miatt volt szükség. Nap mint nap küzdünk, próbáljuk tartani a közös célt, hogy az átadás elkezdődhessen – tette hozzá Berki László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában