Kiállítás

2023.06.21. 19:58

Vadfotósok alkotásait is bemutatják Szécsényben, a Múzeumok Éjszakáján

Június 24-én, szombaton tartják a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatait.  A nógrádi intézmények is már délután megkezdődő programokkal készülnek a megünneplésére.

Faragó Zoltán

Falra kerülneak az alkotások a szécsényi kastélymúzeumban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A Kubinyi-Lipthay Kastélymúzeumban a többi program között természetfotósok tárlatát is láthatja a közönség: kilenc nógrádi alkotó, nyolc fotós és egy filmes mutatja be alkotásait. A kiállítást a Nógrád Megye Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány finanszírozta. A kuratórium elnöke, egyben a kiállítás ötletgazdája, Zám Zalán tájegységi fővadász elmondta, hogy az alapítványnak támogatásokból és pályázati forrásból nyílt lehetősége a tárlat megvalósítására.

– Alapítványunk a céljai között fogalmazta meg, hogy minél szélesebb körben egyre közelebb hozzuk a laikus társadalmat az élővilág egyedi csodájának pillanatnyi varázslatához, melynek hosszú távú fenntartása a vadgazdálkodó alapvető feladata. Megyénk csodálatos élővilágának egyediségét lesz hivatott bemutatni a tárlat, mely ez által nem véletlenül kapta „Az élővilág bűvöletében” címet. Fontosnak éreztük, hogy a Nógrád vármegyében élő természetfotósok egyedi alkotásaikkal a lehető legszélesebb körben bemutatkozhassanak a nagyközönségnek – mondta. – A szécsényi Forgách- Lipthay Kastélymúzeum ideális helyszín, hiszen mind az épület belső tere, berendezése, mind a környezet kiváló feltételeket kínál. A tárlaton nyolc fotós fejenként tíz, összesen nyolcvan, általa kiválasztott felvételét mutatjuk be.

Gímbika. A közönség nyolcvan alkotást és filmet is láthat
Fotó: Pexels  / Forrás: Nool.hu illusztráció

Zám Zalán kifejtette: 202-es számú Nógrád- cserháti vadgazdálkodási tájegység fővadászaként van szerencséje ismerni a területen élő és tevékenykedő természetfotósok nagy részét. Akiket mégsem, felkutatásukban munkatársai segítséget nyújtottak.

– Nagy öröm, hogy a Múzeumok Éjszakáján a vadgazdálkodás és a természetfotózás is bemutatkozhat, szélesebb körű ismereteket nyújtva a hivatásról mindazoknak, akik esetleg nem ismerik.

Július végéig látogatható a természetfotók tárlata 

Hozzátette: a június 24-én, szombaton 16 órakor nyíló kiállításon Limbacher Gábor, a házigazda intézmény igazgatója és ő maga is köszönti a vendégeket, majd Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese nyitja meg a tárlatot. A programot a Palóc Csemeték és az Apró palócok tánccsoportjának előadása  színesíti majd, ünnepi hangulatot varázsolva a tárlat megtekintéséhez.

A kiállító fotósok a következők: Antal Sándor József, Balaska Márk, Galbács Tamás, Hüvösi Csaba, Jakab Lászlóné Emese, Kakuk Erika, Marti Richárd és Sándor Péter János. Filmalkotásaival lép a közönség elé Benke-Bercsényi Kinga: mintegy negyedórás válogatást készített felvételeiből, amelyet egy külön teremben tekinthet meg az érdeklődő a kiállítás ideje alatt. Legyen fontos számunkra megyénk, és ezáltal vadásztársadalmunk szakmai, etikai és kulturális elismertsége, mely cél elérésért csakis együtt tudunk tevékenykedni a szervezett programokon való bemutatkozással.

Zám Zalán hozzátette, hogy a tárlatot július végéig láthatja a közönség a kastélymúzeumban. Mivel a képek kinyomtatása időjárásálló anyagokon valósult meg, így kellőképpen tartósak lesznek ahhoz, hogy a jövőben több rendezvényen, köztük szabadtérieken is láthassák majd őket az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában