Egyház

2023.06.11. 13:58

Úrnapjára virágba borultak a kunyhók Drégelypalánkon is

Úrnapja tiszteletére tartottak szentmisét, majd körmenetet vasárnap szűkebb hazánk római katolikus egyházközségben. Drégelypalánkon még őrzik a négy oltár építésének hagyományát az ünnepre.

L.Zs.

A szentmisét követően a körmenet a templomtéren haladt át

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Az úrnapja Jézus Krisztus szent testének és vérének ünnepe az oltáriszentség tiszteletére, amely katolikus főünnep Magyarországon és több más országban is. Ez alkalomból vasárnap Lutheránus Péter plébános által vezetett Drégelypalánk keresztény hívei gyűltek össze a Szent Erzsébet templomban.

A szentmisén az atya prédikációjában hangsúlyozta, hogy biztosak lehetünk abban, hogy a Megváltó átérzi a kenyértelenségből fakadó fáradtságunk, tudja, hogy az oltáriszentség nélkül könnyen kidőlhetünk a hit útjáról.

Úrnapjára virágba borultak a kunyhók Drégelypalánkon is
Úrnapja nagy ünnep a római katolikus egyházban 
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– Ez a helyzet sokféle reakciót szülhet, ám akármilyen ösztönös emberi válasz forr is fel bennünk, egynek nem szabad kimaradnia a listáról: előbb, utóbb rá kell találnunk a bizalom és a remény útjára – fogalmazott a plébános.

Sok helyen szokás virágszőnyeggel borítani a körmenet útvonalát, Drégelypalánkon is tömérdek virágszirom borította a földet és a négy állomást is felvirágozták. Mint megtudtuk a településen élők már az előző héten megkezdték az általuk kunyhónak mondott, templom körül létrehozott oltárok elkészítését, amelyeket régen a négy égtájhoz tájoltak és a lombkunyhó hazavitt ágait a ház négy sarkába tűztek, hogy megóvja a házat a villámcsapástól. Drégelypalánkon a négy állomás építésében a kicsik és nagyok is egyaránt kivették a részüket, ez tette maradandóbbá és lelkileg felemelőbbé az ünnepet és a készülődést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában