Kiadvány

2023.06.14. 14:35

Tönkre akarták tenni a szentkúti kegyhelyet

Elkészült Mátraverebély-Szentkút eddigi legátfogóbb, múltját és jelenét összefoglaló tudományos kötete. A kiadványból az is kiderül, hogy az ötvenes évektől hogyan ellenőrizték a búcsújáróhelyet, így próbálva ellehetetleníteni azt.

Gulyás Edina

– Elkészült nemzeti kegyhelyünk eddigi legátfogóbb, múltját és jelenét összefoglaló tudományos kötete – tájékoztatott Kerekes-Dancsok Regina, a kegyhely sajtófőnöke. – A Mátraverebély-Szentkút története az írott források tükrében című kiadványból az is kiderül, hogy az ötvenes évektől hogyan ellenőrizték a búcsújáróhelyet, a zarándokok közé vegyült informátorok milyen jelentetéseket írtak a helyről és a papokról, illetve, hogy a pártállam milyen módszereket alkalmazott, hogy jelentősen lecsökkentse, átalakítsa a hitéletet, a vallásgyakorlást.

Mint mondta, nem készült még ennyire átfogó kötet Szentkút történetéről, amelynek alapját a fennmaradt írásos emlékek adták, köztük azok az iratok, melyek feltárják, hogy az ötvenes évektől, a pártállam miképp próbálta ellehetetleníteni a kedvelt búcsújáróhelyet. A kegyhely jelentősége, a térségben kiemelkedő vallási vonzereje miatt külön figyelmet érdemelt a megyei párt- és állami szerveknél. Az ötvenes években az államvédelmi, rendőrségi szervek munkatársai a zarándokok közé vegyülve gyűjtöttek információkat, majd finomítva a módszereken erőteljesebbé vált a titkos információgyűjtés, a rejtettebb módszerek alkalmazása.

Az intézkedésekkel sikerült jelentősen lecsökkenteni a vallásgyakorlók számát, ugyanakkor minden lépés kevés volt ahhoz, hogy teljesen betiltsa vagy megszüntesse a búcsújárást Szentkútra. 

– Ennek oka nem más, mint hogy a népi vallásosságot az egyháznak sem mindig könnyű mederben tartani, nemhogy a kommunistáknak – véli Orosz Lóránt, a kegyhely jelenlegi vezetője. – A vonatkozó szentszéki dokumentumok szerint népi vallásosság alatt értjük azt a kifejezésmódot, amely egyszerűen és lelkesültséggel nyilvánítja ki az Istenbe vetett hitet, a Megváltó Krisztus iránti szeretetet, a Szentlélek segítségül hívását, Szűz Mária iránti áhítatot és a szentek iránti tiszteletet, a megtérés és a felebaráti szeretet iránti elkötelezettséget.

A kötet teljes terjedelemben a www.szentkut.hu oldalon olvasható, a függelékben található eredeti dokumentumok szövegével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában