Onkológiai központ

2023.05.24. 19:55

Ünnepélyesen is átadták Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházását (videó)

A gyógyító munka ugyan néhány hete már megkezdődött a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház onkológiai központjában, a több milliárd forintos fejlesztést azonban szerdán ünnepélyes keretek között is átadták.

Gulyás Edina

A több milliárd forintos fejlesztést ünnepélyes keretek között is átadták

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– A Modern Városok Program keretében valósulhatott meg Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházása. A gyógyító munka már az előző hetekben megkezdődött, így a hozzánk forduló betegek napjainkban olyan ellátásokban részesülhetnek, amelyek korábban nem voltak elkérhetők a vármegyében, ugyanakkor kiemelt népegészségügyi jelentőséggel bírnak – fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Géza, az intézmény főigazgatója, majd rövid képes prezentációval szemléltette a beruházás különböző programelemeit.

Mint mondta: 3300 négyzetméteren történt meg az onkológiai központ kialakítása és megvalósult a sürgősségi osztály bővítése is. Az onkológián kívül sugárterápiás és endovaszkuláris osztály is működik, emellett a kórházban az onkológiai műtétek feltételrendszere is lényegesen javult. Ehhez kapcsolódik egy olyan érfestéses laboratórium komplexum, amellyel a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve agyér-betegségeket is megfelelően lehet kezelni. Egy helikopter-leszállópálya építése is a program része volt, a patak lefedésével pedig új parkolókat is kialakítottak.  

A betegellátás nem állhat meg az országhatárnál

– Nemcsak a vármegye, hanem az egész régió életében is óriási lépés az onkológiai központ megépítése és működése. A betegellátás ugyanis nem állhat meg az országhatárnál, hiszen egy teljes térségben kell gondolkodni, különösen akkor, ha onkológiáról és sugárterápiáról beszélünk. Többekben felmerült, hogy vajon a határ szélén egy ekkora beruházás indokolt-e? A válasz az, hogy igen, mert a határ nem kell, hogy gátat szabjon a betegellátásnak – hangsúlyozta dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár. 

Az egész régió életében óriási lépés az onkológiai központ megépítése és működése
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Hozzátette: amint stabilizálódik a kormány Szlovákiában, fel fogja venni a kapcsolatot a szlovák egészségügyi minisztériummal és a határon átnyúló betegellátási program keretében, Sátoraljaújhely környékén, itt az Ipolyságot Besztercebányáig bezárólag, illetve Párkány és Esztergom, valamint Komárom környékén megpróbálunk egy olyan együttműködést életre hívni, ami Ausztriával már megvan. 

– A kormány 17,5 milliárd forinttal járult hozzá a program megvalósításához, amelyben a legmodernebb gépeket telepítettük. A magyar betegek minden olyan kezeléshez hozzáférnek, amihez a Skandináv, vagy a Benelux országok lakói, legyen szó onkológiáról, kemo-, vagy akár sugárterápiáról. 

Javul az ellátás színvonala, erősödik a gazdaság

Az átadó ünnepségen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Mint mondta: ahogy minden település, úgy Salgótarján életében is vannak jelentős pillanatok. Ilyen volt 1922. január 27-e, a várossá nyilvánítás napja és szintén meghatározó jelentőséggel bír 2017. márciusa is, ugyanis akkor kötötte meg Orbán Viktor miniszterelnök Fekete Zsolt polgármesterrel a Modern Városok Programot, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy Salgótarján elinduljon egy dinamikusabb fejlődés útján. 

– Az elmúlt három évtizedben minden kormány kiemelten kezelte a Nógrád megyei egészségügyi hálózat fejlesztését – húzta alá a honatya – Az onkológiai  beruházás amellett, hogy hozzájárul az ellátás színvonalának növeléséhez, nemcsak a kórház, hanem a város presztízsét is növeli. Munkahelyeket teremt, tudástranszfert jelent a térségnek, illetve erősíti a helyi gazdaságot is. 

Balla Mihály országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta: a daganatos megbetegedések sajnos gyakoriak hazánkban. Ennek fényében még nagyobb öröm, hogy azok a nógrádi páciensek, akik eddig a fővárosba utaztak a különböző kezelésekért, ezt követően már Nógrád megyében is elérhetik azokat. 

Három egyház áldása szállt az onkológiai központra

Az ünnepségen Németh Judit református lelkész, Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkész, a katolikus egyház részéről pedig Varga András, esperesplébános és Torma Zsolt Joel kórházi lelkész áldotta meg az épületet, amit végig is járhattak a jelenlévők. 

A program végén Fekete Zsolt polgármester mondott pohárköszöntőt, amelyben kifejtette: Észak-Magyarországon és Nógrád megyében a daganatos megbetegedések száma indokolta az onkológiai központ megépítését. A fejlesztéshez a város vezetése minden támogatást megadott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában