Nool.hu videó

2023.06.23. 21:28

Nyolcvan hátrányos helyzetű gyermek vehetett részt az idei Példakép Táborban Ráróspusztán (fotók, videó)

A Hanns Seidel Alapítvány és a Polgári Szécsényért Alapítvány immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a népszerű Példakép Táborát Ráróspusztán, amelyen ezúttal nyolcvan gyermek vehetett részt. Péntek délután nyílt napot tartottak, ahol a résztvevők meggyőződhettek arról, hogy a tábor milyen nemes célt szolgál. A programsorozat fővédnöke idén Radomszki Lászlóné, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár volt.

Lászlók Judit

Az eseményt a táborban résztvevő gyermekek műsora tette színesebbé

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mint ismeret: a Hanns Seidel Alapítvány évek óta olyan gyermekek táboroztatását vállalja, akik nagyon nehéz körülmények között élnek és kevés pozitív példát látnak maguk körül. Így a kikapcsolódás és az üdülés mellett olyan vendégeket hívnak meg a táborba, akikre a csemeték felnézhetnek és példaképül állíthatnak maguk elé. Ezáltal bízva abban, hogy a táborlakók olyan impulzusokat kapnak, hogy a jövőben megtalálják a kitörési pontokat és már nem válnak hátrányos helyzetű felnőttekké. 

A pénteki nyílt napon Varga Krisztina táborvezető köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte: a tábornak van egy ösztönző programja, amely lehetőséget biztosít az egykori táborozóknak arra, hogy pályázat útján ismét részt vehessenek rajta. Hangsúlyozta továbbá, hogy az elmúlt 12 év alatt több mint ezer taneszközökkel megtöltött iskolatáskát osztottak szét. Ebben pedig mindig támogatást nyújt a Polgári Magyarországért Alapítvány

Ezután Fixl Renáta, az alapítvány budapesti irodájának vezetője mutatta be a másik társtámogatójukat, Radomszki Lászlóné, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár személyében, aki anyagilag és személyes hozzáállásával is segíti a munkájukat. Az egyik legfontosabb közös projektjük a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. Ezt követően a helyettes államtitkár szólt a gyermekekhez. 

– Ez a tábor 12 évvel ezelőtt jött létre értetek. Legyetek nagyon büszkék magatokra és boldogok, hogy Nógrád szívében ezt a tábort megszervezték nektek. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok élményt kaptatok és rengeteg programon vehettetek részt. Az itt megszerzett tapasztalatokat pedig vigyétek tovább magatokkal – mondta Radomszki Lászlóné. Majd a tábor vezetőjéhez és szervezőihez szólva kiemelte: példaértékű munkát végeznek. Kitért továbbá arra is, hogy a tábor fővédnökségét azért vállalta el, mert annyira jó érzés volt számára, hogy ilyen sok támogatója van és ő is közéjük tartozhat.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, aki eddig szinte minden évben ellátogatott a táborba, motivációs beszédében kifejtette, hogy a példakép nemcsak azt jelenti, hogy valakiből közéleti szereplő lesz, hanem például, ha az ember segítséggel, a saját útját járva eléri a maga elé kitűzött célokat. Mint mondta: a Példakép Tábor lényege, hogy a gyermekek tehetségét felismerve segítség őket céljaik elérésében. 

Mindezek mellett a rendezvényen dr. Marcus Ehm, az alapítvány regionális vezetője beszélt még a gyermekeknek arról, miért fontos nyelvet tanulni, míg Fitcz Emma, a Roma Kormánybiztosi Iroda kommunikációs osztályvezetője az első táborban szerzett emlékeiről mesélt, illetve méltatta a Nógrád vármegyét jellemző összefogást is. 

Veisz Márton, a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója pedig elmondta: a tábor remekül képviseli a szervezet polgári értékeit, ezzel is jó példát mutatva.

Az eseményt a táborban résztvevő gyermekek műsora tette színesebbé. A nyílt napot egy jó hangulatú vásárral zárták, amelyen a csemeték a táborban gyűjtött tallérokat beválthatták játékokra, könyvekre vagy éppen iskolai eszközökre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában