Egészségügy

2023.06.23. 17:28

Nógrádban is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer – mutatjuk, mikortól

Portálunk az új ügyeleti ellátásról érdeklődött az Országos Mentőszolgálatnál, ahol elárulták, hogy szűkebb hazánkban mikor indul majd.

Nagy Orsolya

Mint arról korábban portálunk beszámolt, új ügyeleti ellátás lesz, amelyben a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek majd. Az új rendszer már több megyében is elindult és sikeresen vizsgázott.

Az Országos Mentőszolgálat korábban kifejtette: a változás célja, hogy hazánkban egységes és a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Hozzátették azt is, hogy a háziorvosok hétköznaponként 16-tól 22 óráig látják majd el a betegeket, hétvégente pedig 8 és 14 óra között. A felsorolt időszakokon túl sürgősségi ügyeleti ellátás is fog zajlani: hétköznapokon 22-től másnap reggel 8 óráig, hétvégénként pedig 14-től egészen a következő nap reggeléig, pontosabban 8 óráig.

Ha ez a rendszer elindul, akkor egy új telefonszám, a 1830 is életbe lép majd Nógrád vármegyében, amelyet ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz és tünet esetén lehet tárcsázni. Ezt hívva tanácsot is adnak, adott esetben ügyeleti kocsit küldenek, életveszély esetén pedig azonnal riasztják a mentőket.

A témával kapcsolatban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője elárulta, hogy Nógrád vármegye tervezetten idén december 1-jétől fog csatlakozni az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában