Programajánló

2023.06.15. 17:30

Nógrád-szerte belecsobbanunk a hétvégi programtengerbe – mondjuk, hova induljatok!

Szűkebb hazánkban eseményekből nem lesz hiány ezen a hétvégén sem. Egyebek mellett családi nappal nyitják a strandszezont Salgótarjánban, nemzetiségi napot tartanak Terényben, hullik majd a forgács a keszegi favágó versenyen, míg Ilinyben a derelye körül forog majd a fesztivál.

Veres Edina

Mozgalmas nappal indítják az idei strandszezont Salgótarjánban

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

Fotó: H. Cs.

Családi nappal ugranak fejest a strandszezonba

Pénteken megnyitja kapuit a salgótarjáni Tó-Strand, amely alkalmat egy strandnyitó családi nappal ünnepelik meg szombaton 10 órától. A Strandra fel! nevet viselő program a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. szervezésében valósul meg. Az idei strandszezont az érdeklődők egy mozgalmas nappal indíthatják, amely során vízi aerobik, ügyességi játékok, óriás társasjáték, ugrálóvár és trambulin kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt kikapcsolódási lehetőséget. Emellett, ahogy arról portálunk is már beszámolt, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének tagjai és önkéntesei is jelen lesznek az eseményen, ahol a szűrővizsgálatok mellett hasznos, naprakész információkkal látják el az érdeklődőket. A családi napon továbbá a Salgótarjáni Mályvavirág Pont is részt vesz, tőlük mind a nők, mind a férfiak a HPV okozta betegségekkel, a megelőzés lehetőségeivel, a védőoltással és a szűrésekkel kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

Határon innen és túl is érkeznek a vendégek

Harmincötödik alkalommal tartanak nemzetiségi napot Terényben, amely rendezvénynek a helyi tájház ad otthont június 17-én, szombaton. Az esemény szervezéséért a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat, valamint a település önkormányzata felel. A község közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint, a pályázati támogatás segítségével megvalósuló program során a Himnusz után 14 órától Gulácsiné Fabulya Hilda országos szlovák evangélikus lelkész, Szabó András esperes, Vagyóczky József nyugalmazott plébános és Simon Zoltán plébániavezető diakónus hirdeti majd az igét. Azt követően Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke köszönti a megjelenteket. A kulturális programok 14 óra 35 perckor kezdődnek, a fellépők között szerepelnek például a helyi óvodás és iskolás gyerekek, illetve a Kalácska Népdalkör. Továbbá színpadra lépnek a kisnánai Mátragyöngye, a vanyarci Rozmarín, valamint a berceli hagyományőrző csoportok tagjai és az apátújfalui Labdarózsa Énekcsoport is. A nemzetiségi nap keretében megrendezett Cserje Zsuzsa Emlékfesztivál 16 órakor, a Csali fazekasmesével indul, majd Sudár Gyöngyvér énekesnő előadásával folytatódik, míg az utolsó programelemet 18 órától a Szamárfül projekt nevű formáció Brémai muzsikosok című zenés-bábos meséje jelenti majd. Az esemény közönségének 17 órától a Balassi Band Diákzenekar muzsikál, végül a napot szabadtéri bállal zárják, amelyhez Pálok Attila biztosítja zenéjével a jó hangulatot 19 órától.

Hull majd a forgács a favágó versenyen

Keszegen június 17-én, szombaton immár 12. alkalommal rendeznek favágó versenyt, amely rendezvény egyben otthont ad a 21. Országos Fakitermelő Versenysorozat közép-magyarországi fordulójának is. Az érdeklődők a programok sorában a fakitermelő csapatok versenyén túl találhatnak még gyermekeknek szóló népi játékokat, főzőversenyt, íjászatot és fafaragást, kézműveskedést, illetve erdészeti gépbemutatót is. A látogatók számára a szervezők emellett erőpróbával is készülnek, amely során férfiak, nők és gyerekek egyaránt megmérettethetik majd magukat.

Plédre és stílusos piknikruhára szükség lehet

Igazi piknik hangulat uralkodik majd a balassagyarmati Palóc Ligetben június 17-én, szombaton. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ tájékoztatása szerint a Piknik Terasz programjai 17 órakor gin kóstolóval és nápolyi pizzasütéssel indulnak. Két órával később a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja támogatásának köszönhetően Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar ad koncertet a fűre terített pléden kényelmesen elhelyezkedő résztvevőknek. A látogatóknak érdemes magukra ölteniük kedvenc piknik szettjüket is, hiszen a szervezők a legstílusosabb piknikezőket díjban részesítik. A rendezvényt 21 órakor kezdődő kertmozi zárja majd, eső eső esetén a művelődési központba helyezik át a programot.

Rakásra készül majd a derelye a fesztiválon

Nemzetek találkoznak az ilinyi önkormányzat által szervezett Derelye Fesztiválon június 17-én, szombaton. A rendezvény során 9 óra 30 perctől rajtol el az Aldi Palóc Terepfutóverseny földrengető futama, a nap folyamán pedig folyamatosan zajlik a Derelye Fesztivál. Hagyományőrző csoportok követik majd egymást a színpadon, lesz népi mesemondás, az érdeklődők láthatnak motorfűrészt munka közben, de a régi mesterségek – például a vesszőfonás, fafaragás, csipkeverés, fazekasság vagy épp a nemezelés – fogásait is megtekinthetik a látogatók. A Nemzetek Találkozóján 15 órakor a testvértelepülésekről érkezetteket, a vendégeket, illetve az elszármazottak köszöntik. A fellépők 18 órakor foglalják el a világot jelentő deszkákat, a közönség jó hangulatáról Erox Martini énekes, a Fiesta popegyüttes, Szabó Ádám énekes és harmonikás, Brazil táncosok és Horák Ákos gondoskodik majd.

Színes programok várják a gyerekeket

Iskola záró, nyár kezdő gyereknappal kedveskedik a kicsiknek a felsőpetényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat június 17-én, szombaton. A község hivatalos közösségi oldalának tájékoztatása szerint a rendezvény 9 óra 30 perckor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A programok között szerepel minden, ami mosolyt csalhat a gyermekek arcára, így például lesz zenés torna, tűzoltók, ugrálóvár, kreatív foglalkozás, kutyás bemutató, akadálypálya, illetve szlovák dalok és mondókák.

Ínyencségekkel versenyezhetnek a főzőcsapatok 

Szombaton Szandaváralján sülnek-főnek majd a finomabbnál ínycsiklandóbb ételek a bográcsokban és a serpenyőkben a Szanda Község Önkormányzata által szervezett Arany Vareca főzőverseny során. A megmérettetés 12 órakor kezdődik el, a csapatoknak négy óra áll majd a rendelkezésére az ételek elkészítésére. Az eredményekre 17 óra 30 perckor derül majd fény. A nap során 13 órától Kegye János pánsípművész játszik majd a közönségnek. Az érdeklődők 14 és 19 óra között hagyományőrző csoportok bemutatóját tekinthetik meg, majd a Geri Betli Duó foglalja el a színpadot, végül a rendezvényt szabadtéri bál zárja, ahol a hangulatáért Grenyó János felel majd.

Családokat szórakoztatnak a színes programokkal

Családi napot tartanak június 18-án, vasárnap Magyarnándorban, a művelődési házban. Az esemény 10 órakor a főzőversennyel rajtol el, majd 15 órától Makám koncert várja az érdeklődőket, valamivel több mint egy órával később pedig Makrai Dorottya énekel a közönségnek. A Réparetekmogyoró produkcióját 17 órától tekinthetik meg az érdeklődők, végül 18 órai kezdettel Auth Csilla lép színpadra. A nap folyamán a résztvevőket egyebek mellett kisvonatozás, aszfaltrajzverseny, óriás darts foci, arcfestés és fazekasfoglalkozás várja. A rendezvény ideje alatt az iskola dolgozói palacsintát és limonádét árulnak majd, a bevételt a diákönkormányzatot támogatására fordítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában