Felelősség

2023.06.30. 17:30

Ne tétlenkedjünk, ha autóban felejtett állatot látunk! – mutatjuk a nógrádi rendőrök tanácsait

Fontos közleményt osztott meg a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság a Facebook-oldalán.

Gubányi Patrik

Rövid idő alatt elviselhetetlen hőséget csinál a kánikula az autóban, vigyázzunk kedvenceinkre

Forrás: Pixabay

Mint arról már portálunk is beszámolt: szűkebb hazánkba is megérkezett az igazi nyár, aminek sokan örülnek ugyan, de mint minden évszaknak, úgy ennek is van hátulütője. Többek között az, hogy nem egyszerű árnyékos parkolóhelyet találni, az utastérben pedig akár néhány perc alatt is az egekbe szökik a hőmérséklet. Portálunk munkatársai a közelmúltban bejárták Salgótarján belvárosának parkolóit: volt olyan autó, ahol 52 Celsius-fokot mértek.

A Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság a Facebook-oldalán hívta fel a helyiek figyelmét arra, hogy az állatokat is védeni kell a hőség káros hatásai ellen. A legfontosabb, hogy semmilyen négylábút nem szabad egyedül hagyni az autóban, még pár percre sem!  A hőségben ugyanis néhány perc is elegendő ahhoz, hogy a zárt utastér extrém forróvá váljon, akár 50 fok fölé is felmelegedjen. 

Emiatt az utastérben az állatok hőgutát kapnak, és ha nem érkezik időben segítség, akár el is pusztulhatnak. Kiemelték továbbá: amennyiben egy autóban hagyott kutyát látunk szenvedni, azonnal próbáljuk meg felvenni a jármű tulajdonosával a kapcsolatot. Ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot, hogy hangosbemondón keresztül hívják a kocsijához a tulajdonost, esetleg – természetesen a gépjárműben kárt nem okozva – próbáljuk működésbe hozni a riasztót, hogy az figyelmeztesse a gazdit. 

Ismertették továbbá: a személyes adatok védelme miatt fotókat ne osszunk meg, csak bizonyítékként használjuk fel. Hívjunk parkolóőrt, biztonsági őrt, rendőrt, vagy tanú jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát, minden más károkozás nélkül. Utóbbi büntetendő és kártérítést kell fizetni – ha ennek ellenére hatósági intézkedés vagy feljelentés történik, több állatvédő alapítvány ingyenes jogi segítséget, vagy tanácsadást nyújt. Amint sikerült kiszabadítani, itassuk, hűtsük a kutyát. Ha bágyadtságot, szédülést észlelünk a négylábúnál, azonnal vigyük állatorvoshoz. Kiemelték továbbá, hogy az autót tényleg csak rendkívül indokolt esetben törtjük fel!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában