Jegyzet

2023.06.30. 10:29

Nászajándék

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki lagzival együtt akarja összekötni az életét a szerelmével. De azoknak is, akik meghívást kapnak a napra. Lászlók Judit újságíró kollégánk gondolatai a témában.

Lászlók Judit

A nyári időszakban nemcsak a nyaralás van a középpontban, hanem az esküvői szezon is virágzik. Sok pár átéli élete legszebb napját. Azonban a mai árak mellett egy lagzinak igen borsos ára van. Egy cikk szerint 2023-ban egy százfős lakodalom akár 3-4 millió forintba vagy akár még többe is kerülhet. Persze az összeg függ a helyszíntől, az ételektől, a zenekartól, vagy éppen a vendégek elszállásolásától is. Emiatt a násznép is sokszor joggal teszi fel az örök kérdést: mennyi pénzt illik adni nászajándékba? 

A vendégek legtöbbször, ahogy például én is tettem már ilyet korábban, igyekeznek felmérni a helyszínt és annak szolgáltatásait, de nagy általánosságban elmondható, hogy manapság 20-40 ezer forint körül mozog az egy főre jutó ellátás. Így a legtöbben 30-50 ezer forint körüli összeget tesznek a borítékba. 

Hozzá kell tennem, hogy egy ötfős család számára ez sokkal nagyobb költséget is jelenthet. Mindezek mellett a hagyományok úgy tartják, hogy tortát vagy süteményt is illik ajándékba adni, ráadásul a legtöbb esetben ott van még a menyasszonytánc is. Továbbá családtagok és közeli barátok esetén ezek az összegek jóval magasabbak is lehetnek. 

Természetesen erről megoszlanak a vélemények, hiszen a legtöbb ember anyagi helyzetére való tekintettel nem igazán engedheti meg magának az esküvő költségeihez igazított nászajándékot. A lakodalomra készülő párnak is érdemes észben tartania, hogy a lagzi elsősorban egy közös ünnep, amely nem a pénzről szól! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában