Szentmise

2023.06.18. 13:52

Mária szívében élő parázsként izzik az isteni szeretet – a Szűzanyát ünnepelték Szentkúton (fotók)

Rengeteg hívő gyűlt össze szombaton nemzeti kegyhelyünkön a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ünnepén, hogy köszöntsék Jézus anyját, aki által isteni ajándékokban volt és van része az embereknek egész életük során.

Veres Edina

Bosák Nándor nyugalmazott gyémántmisés püspök celebrálta az ünnepi szertartást

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ünnepe alkalmából bemutatott szentmisén megjelent hívőket elsőként Orosz Lóránt, a szentkúti nemzeti kegyhely igazgatója és házfőnöke köszöntette. Mint mondta: ez a nap hagyományosan a Szeretetláng Mozgalom Szentkútra vezető zarándoklata évek óta. A szertartást Bosák Nándor nyugalmazott gyémántmisés püspök celebrálta, aki rámutatott, hogy idén a liturgiában egymás mellé került Jézus Szívének és Mária Szeplőtelen Szívének ünnepe. Hozzátette: a szív alatt az az ajándék értendő, amit Isten az Üdvözítő által adott az embereknek.

– Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta értünk, ezért Jézus Szíve szimbolizálja, illetve összefoglalja mindazt a kegyelmet, amit a Jóisten az emberiség, a világ számára adni akart. Jézus Szíve az isteni szeretet tárháza. Két szívről beszélünk, de észre kell venni a különbséget is. Hiszen Mária Szíve pedig azt mutatja, hogy az emberiség, az ember mit fogad be abból, amit kap – hangsúlyozta a nyugalmazott püspökatya, aki azt is kiemelte, hogy Mária Szíve emberi szív. Ő volt az, akit Isten kiválasztott arra, hogy egyszülött Fiát befogadja. Mindezzel tulajdonképpen a Szűzanya példát mutat az Istent kereső embereknek abban, hogyan kell a Jézus Szívéből áradó ajándékot befogadni, továbbadni és továbbvinni az emberi életben.

– Amikor Mária Szeplőtelen Szívére gondolunk, akkor azt a szeretetet ünnepeljük, amit próbálunk megragadni és befogadni az életünkbe. Mária Szívének szeretetlángjaként nevezzük ezt a befogadó lelkületet. Fontos azonban, hogy ezen szó hallatán a lángolás és lobogás juthat eszünkbe. A Szűzanya Szívében és életében azonban nem csupán lángolás, vagy ha úgy tetszik lelkesedés mindez. Mária Szívében az isteni szeretet élő parázsként izzik, amely állandóan táplálja és vezeti az ember életét – mondta Bosák Nándor, aki arra is felhívta a hívők figyelmét, hogy amikor hálát adnak a Jóistennek a Mária által kapott kegyelemért, akkor ezt az izzó, élő szeretetet is kívánják megtanulni. 

– Hiszen hányszor lelkesedünk fel Isten dolgainak megvalósítására, de az életünkben különböző helyzetek adódnak. Mária szeretete pontosan arra vezet bennünket, hogy ne csak bizonyos szituációkban ragadjon meg bennünket ez a példa, hanem életünk minden helyzetében és körülménye között megmutassa azt az utat, amivel rákapaszkodhatunk Isten végtelen ajándékára – emelte ki a nyugalmazott gyémántmisés püspökatya, aki arról is szót ejtett, hogy két jelenlévő évfolyamtársával együtt a papságukért is hálát adnak a szentmise során, hiszen hatvan évvel ezelőtt szentelték fel őket.

Kevesen választják a papi hivatást

Bosák Nándor szentbeszédében rámutatott arra is, hogy napjainkban a papi hivatást választók száma kevesebb a szükségesnél. Emiatt arra kérte a megjelent hívőket, hogy Mária Szeplőtelen Szívének közös ünneplésekor imádkozzanak és könyörögjenek azért is, hogy a Szűzanya közbenjárására az isteni hívószó válaszra találjon, akármilyen élethelyzetben érje is el az embereket. Emellett pedig azokat, akiket papi vagy szerzetesi szolgálatra indított, azokat erősítse meg. Végül a nyugalmazott püspök azzal zárta a gondolatait, hogy legyen a szombati szentmisének az is egy kérése, hogy az egyház, illetve a papság sorsát és jövőjét ajánlják és helyezzék Mária Szeplőtelen Szívére. Az ünnepi szertatást körmenettel zárták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában