A magyarság összetartozásának napja

2023.06.04. 19:03

Magasabb szintre emelte kapcsolatát Balassagyarmat és Ipolyság

Nemzetünk léte egyes-egyedül a kérlelhetetlen küzdelemnek és a jóban való reménykedésnek volt köszönhető – emelte ki Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a nemzeti összetartozás napján tartott rendezvényen, ahol aláírták Balassagyarmat és Ipolyság együttműködési megállapodását is.

L.Zs.

A két városvezető a megemlékezésen ünnepélyesen is aláírta a két település közötti megállapodást

Forrás: Nool

Fotó: L.Zs.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum máig tartó gazdasági sebeket ejtett Magyarországon. – S, ha belegondolunk, hogy az igazságtalan béke fő gyújtólángja volt a második világháborúnak, amely maga után vonta a szovjet és nyugati fennhatósági alkut Európában, akkor kimondhatjuk, hogy a XX. század szörnyű tragédiáinak sorozata mind az első világháborúból eredt – tette hozzá a városvezető.

Mint mondta: így van ez különösen a határfolyóvá alakított Ipoly mentén, Balassagyarmaton is. – A város és vonzáskörzetének kettészakadása, a második világháborús kataklizma, a holokauszt, majd a kommunista diktatúra minden szörnyűsége, de még a rendszerváltás átmeneti sikertelensége is mind-mind az első világháború tragédiájából ered – fogalmazott Csach Gábor, kiemelve: szükséges a családok és az egyének együttműködése és akarata a megmaradáshoz, a helyben maradáshoz, az örökség és a hagyományok továbbviteléhez.

A két város megerősítette kapcsolatát

Az eseményen Zachar Pál, Ipolyság polgármestere kiemelte, hogy a megállapodással Balassagyarmat és Ipolyság megpecsételi és megerősíti azon szándékát, hogy még szorosabban együttműködve fogják legyőzni az akadályokat. Szándékuk szerint így nem csupán a két város, hanem a régió lakosai is jobban tudnak majd boldogulni az elkövetkező esztendőkben. 

– Egy meglévő partnerséget helyezünk magasabb szintre. Dolgoznunk kell azon, hogy átjárható legyen az iskolarendszerünk, elérhetőek legyenek az egészségügyi intézmények a határ két oldalán, újjáépüljenek a vasútjaink, hídjaink, egyesített erővel tudjanak fellépni a katasztrófavédelemért felelős szerveink, össze legyenek kötve az energetikai rendszereink – húzta alá a polgármester. Hozzátett: céljuk, hogy minél több metszési pontot építsenek ki a két város és a két ország között.

Ünnepélyesen aláírták
A két városvezető a megemlékezésen ünnepélyesen is aláírta a két település közötti megállapodást. A rendezvényen Papp Sándor felvidéki publicista, közéleti szereplő elevenítette fel a kitelepített családok emlékeit. A megemlékezésen közreműködött Papp Gabriella operaénekesnő, akit zongorán Svetlana Grechava kísért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában