Esemény

2023.06.03. 19:13

Madách Imre tiszteletére avattak emléktáblákat Keszegen

Nagy írónk születésének 200. évfordulójára emlékezve Madách-napot rendeztek szombaton Keszegen. Két emléktáblát is felavattak az iskola előtti Madách-szobornál, de irodalmi előadással és hagyományőrző gálaműsorral is tisztelegtek a magyar irodalom kiemelkedő alakja előtt.

Lászlók Judit

– Madách Imrének a Keszegen megélt ifjúsága emlékére születése 200. évében – olvasható az egyik emléktáblán

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az ünnepi megemlékezésen Csiri Csaba, a község polgármestere elmondta: sokaknak van tudomása arról, hogy Madách Imre ifjú korában többször megfordult Keszegen Mária nővérét meglátogatva. Hozzátette: nagy öröm volt számukra, amikor Jarábik Gabriella, a Madách-kastélyt fenntartó Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója felkérte a falut, hogy csatlakozzon a Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségsorozathoz. Így Alsósztregova, Balassagyarmat, Csesztve és Csécse mellett, melyek egy-egy állomásai voltak az író életének, Keszegen is méltóan emlékezhettünk irodalmárunkra 

– A keszegieknek mindig fontos volt a múlt tisztelete, hiszen enélkül elveszik a jövőnk is. Az emléktábla felavatásával a múltunkat éltetjük, s olyan szerencsések vagyunk, hogy ennek a múltnak Madách Imre is része volt – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően Deák Ervin, a helyi Madách Imre Általános Iskola igazgatója arról beszélt, hogy intézményük is ápolja az író emlékét. Mint mondta, a Magyar Kultúra Napján rendre kiemelt figyelmet szentelnek az írónak koszorúzással és versmondó délutánok szervezésével.

keszeg emléktábla
– Amit tapasztalsz, érzesz és tanulsz, évmilliókra lesz tulajdonod – áll a másik emléktáblán 
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Nemes egyszerűség jellemzi 

Ezután Szászi Zoltán költő tartott beszédet, aki Jarábik Gabriella figyelmébe ajánlotta Keszeget.

– Nemes egyszerűség. Erre a vidékre, az itt élőkre jellemző e tulajdonság. Ilyen az emléktábla is itt. Nem hivalkodó, nem pazarló, csak nemesen egyszerű, a helyhez és az alkalomhoz méltó, tisztelettel teli, emlékezésre buzdító, egyben az utókornak is szóló üzenet – fogalmazott Szászi Zoltán, hozzátéve: – A reformkor drámaköltő zsenije, a világban a legismertebb magyar nyelven írt színpadi mű szerzője, Madách Imre neve van rajta. Mondanivalója szól a Keszegen élőknek, a látogatóknak, az átutazóknak, de egyszerre tud szólni a múltnak, a jelennek és a jövőnek. Az időnek ez a hármasa határozza meg minden pillanatunkat. Ennek tudatában kell gondolkodni és cselekedni.

A költő kifejtette, hogy az egyik emléktáblán olvasható felirat – Madách Imrének a Keszegen megélt ifjúsága emlékére születése 200. évében – annyit jelent, hogy a község megerősíti az eddig is szoros kapcsolatát Madách Imre emlékével. A másik emléktábla felirata – Amit tapasztalsz, érzesz és tanulsz, évmilliókra lesz tulajdonod – Az ember tragédiája harmadik színének egyik részlete. 

A beszédeket követően Csiri Csaba és Szászi Zoltán közösen leleplezte az emléktáblákat, majd a jelenlévők – köztük Alsósztregova, Csesztve és Csécse önkormányzata, valamint a Magyar Írószövetség – tiszteletük jeléül elhelyezték a megemlékezés virágait Madách Imre szobra előtt. Az ünnepség végén az író keszegi látogatásainak az emlékére egy rózsafát is elültettek. 

Kiállítással és irodalmi műsorral is emlékeztek

Az ünnepi megemlékezés a művelődési házban folytatódott. A Madách Imre vándorkiállítást Szászi Zoltán költő nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a tárlat ötlete tavaly nyár elején vetődött fel, amelyet végül magyar és szlovák nyelven is elkészítettek. Az író emléke a szlovákok számára is nagyon fontos. A tárlat Madách Imre életét és Az ember tragédiáját dolgozza fel. Ezután Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító tartott irodalmi előadást Madách Imréről, kitekintve a tájra és a palócokra egyaránt. 

Ezt követően Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách-kutató következett, a magas színvonalú előadásának témája Madách Imre keszegi kapcsolatai, Madách Mária és a Huszár család voltak. A napot hagyományőrző gálaműsorral és tábortűzzel zárják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában