Megemlékezés

2023.06.05. 16:10

Kényük-kedvük szerint szabták át a térképet a győztesek – hangzott el a rétsági megemlékezésen

Meglehetősen szokatlan időpontban, hétfőn a délelőtti órákban rendezték meg Rétságon a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezést és koszorúzást.

Hegedűs Henrik

Mezőfi Zoltán, a település polgármestere mondott beszédet

Forrás: Beküldött fotó

A nyugat-nógrádi város katolikus templomának nemrégiben felújított kertjében található emlékműnél Mezőfi Zoltán, a település polgármestere mondott beszédet. Ebben kiemelte: amikor felkészült a szónoklatára, elgondolkozott azon, milyen lehet egy jó trianoni beszéd? Aztán gyorsan rájött, bizony olyan nincs, mert erről a tragédiáról nem lehet jól szólni. 1920. június 4-én szégyenletes módon az első világháborúban győztes hatalmak alaposan megkurtították Magyarország területét, kényük-kedvük szerint szabva át a térkép határvonalait, elvéve lakosságunk és erőforrásaink kétharmadát. Egyúttal ez a szörnyű békediktátum megágyazta a második világháborút. Ahogy már akkor mondták, jósolták a diplomaták: ez nem béke, hanem diktátum, és csak idő kérdése, hogy mikor lesz a következő világégés. 

A polgármester hozzátette: ezután egyáltalán nem kell csodálkozni azon, milyen következményekkel szembesült a korabeli társadalom. Végezetül hangsúlyozta: jövőre ünnepeljük az Európai Unióhoz való csatlakozásunk huszadik évfordulóját, ami sokat enyhített Trianon sebein, hiszen a határok átjárhatók lettek.

A kísérő műsorban Simon Katalin, Vigyinszki Attila és Szájbely Zsolt működött közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában