Programajánló

2023.06.02. 11:25

Ismét programdömping hömpölyög át Nógrádon a hétvégén

Ismét eseménydúsnak ígérkező hétvége áll a nógrádiak előtt. Több településen még gyermeknapi programok kínálnak kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt, Somoskőújfaluban huszonötödik alkalommal rendeznek gyermek néptánctalálkozót, Bánkon közös alkotás zajlik majd, míg Ludányhalásziban falunapon gyűlhet össze a település apraja-nagyja. Emellett megyeszerte szerveznek megemlékezéseket is a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Veres Edina

A megye több településén ezen a hétvégét tartják meg a gyereknapot

Forrás: freepik

Etesen és Karancslapujtőn is a gyerekek körül forog a péntek 

Megannyi program csalhat mosolyt a karancslapujtői gyerekek arcára június 2-án, pénteken 15 és 18 óra között a Park Művelődési Házban, illetve annak udvarán. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a kicsiknek egyebek mellett arcfestéssel, sütinyalóka készítéssel, csillámtetoválással, ugrálóvárral, illetve kreatív foglalkozásokkal készülnek a szervezők. A Karancslapujtői képeslap nevet viselő rajzverseny eredményeire 17 óra 45 perckor derül majd fény, míg a program zárásaként 18 órától a Szabad Ötletek Színháza előadásában tekinthetik meg az érdeklődők a Wakantanka küldöttei című zenés mesejátékot. 

Ugyancsak pénteken Etesen is gyermeknapi meglepetés party vár a kicsikre és szüleikre egyaránt 13 órától a helyi iskola udvarán. A település közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a programok közül természetesen itt sem hiányozhat az arcfestés, az ugrálóvár, az ügyességi- és rajzversenyek, de mindemellett a kicsik zumba táncbemutatón is részt vehetnek, illetve megannyi meglepetésre is bukkanhatnak a program során.

A képző- és iparművészet tanszakon tanuló diákok műveiből nyílik kiállítás

A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek alkotásaiból nyílik kiállítás június 2-án, 16 óra 30 perckor a Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Házban. Az intézmény közösségi oldalának bejegyzése szerint a tárlaton a művészeti iskola képző- és iparművészet tanszakán tanuló diákok munkái tekinthetők majd meg.

Felvonulással kezdődik a jubileumi Somosi Gyermek Néptánctalálkozó

Immár huszonötödik alkalommal rendezik meg a Somosi Gyermek Néptánctalálkozót június 3-án, szombaton 10 óra 30 perctől a somoskőújfalui Petőfi Sándor Művelődési Házban. A község közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a helyi önkormányzat és a Somosi Kultúráért Egyesület szervezésében megvalósuló program a templomtól induló felvonulással kezdődik. Az esemény során a Folt Zenekar szolgáltatja majd a talpalávalót, a muzsikára például Salgótarjánból, Palotásról, Szécsényből, Szurdokpüspökiről, Pásztóról, Magyarnándorból és Somoskőújfaluból érkező csoportok ropják majd. A huszonötödik Somosi Gyermek Néptánctalálkozóval kapcsolatban a Palóc Néptáncegyüttes is posztolt a napokban. Mint írták: a szakmai zsűri előtt a Kis Pitypang, a Pitypang, a Viganó és az Ifjú Nógrád utánpótlás csoportjai is megmérettetik magukat.

Sportos programok, színpadi produkciók is színesítik a ludányhalászi falunapot

Tizenhatodik alkalommal gyűlik össze a község apraja-nagyja falunap alkalmából Ludányhalásziban június 3-án, szombaton. A település közösségi oldalának tájékoztatása szerint az esemény az Öreg-tónál rajtol majd el reggel 6 órakor a II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület által meghirdetett nyílt horgászverseny megnyitójával. Azt követően 9 órától a sportpályán kispályás fociverseny zajlik majd. Mind a két megmérettetés eredményeire 14 órakor derül majd fény. Az érdeklődők a Timi-Tanya pályáján lovasbemutatót tekinthetnek meg 15 óra 30 perctől, majd a programok sorát egyebek mellett a Ládafia Bábszínház előadása, a Ráday Gedeon Általános Iskola tanulóinak fellépése, a Havanna Táncstúdió Sportegyesület, valamint a Nógrád Táncegyüttes bemutatója is színesíti majd. Az este folyamán a színpadi produkcióké lesz a főszerep, hiszen 20 óra 30 perctől az Ismerős Arcok zenekar koncertjére tombolhat a közönség, majd 22 órától a Jump Rock Band együttes biztosítja a jó hangulatot a hajnalig tartó mulatsághoz.

A neves írónak szentelnek egy napot Keszegen

Néptánc gálával és a nemzeti összetartozás napjával egybekötött Madách-napot tartanak Keszegen június 3-án, szombaton. A falu közösségi oldalán számolt be arról, hogy az egész napon átívelő eseménysorozat 11 órakor Madách Imre emléktáblájának felavatásával és koszorúzásával veszi kezdetét. Azt követően fél órával később az érdeklődők már a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésen vehetnek részt a Trianoni emlékműnél. Délben Madách-kiállítás megnyitó, illetve irodalmi előadás kínál majd tartalmas programot a megjelenteknek a művelődési házban, majd a rendezvény a 15 és 17 óra között zajló hagyományőrző gálaműsorral folytatódik. A nap zárásaként végül 20 órakor a településen fellobban az összetartozás tüze.

Közös alkotással varázsolják színessé a Bánki-tó horgászstégjeit

Színpompássá és látványossá válnak a Bánki-tó ikonikus horgászstégjei június 3-án, szombaton 9 és 13 óra között. A község önkormányzatának portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint 13 csapat részvételével rendezik meg az „Alkoss velünk a Bánki-tavon!” címet viselő programot. A csoportok előzetesen beküldött terveit az elmúlt hetekben a helyi lakosok is megtekinthették, véleményezhették. A munkák közül valamennyi megfelelt a felhívásban megfogalmazott kérésnek, amely szerint az alkotások illeszkedjenek a környezethez, a tájhoz és a hagyományokhoz. Ennek köszönhetően szombaton a csapatok terveiben felvázolt alkotások megszülethetnek a horgászstégek – társadalmi munkában felújított – faszerkezeteire festve. A településvezetés tájékoztatásból továbbá az is kiderült, hogy az elkészült munkákat egy szakmai zsűri értékeli majd, az eredményeket pedig 14 órakor hirdetik majd ki. Az alkotásokat június 25-ig, vasárnapig a nagyérdemű is értékelheti, így a közönségszavazás lezárulta után egy újabb győztest is kihirdetnek majd a Bánki Nyár programsorozat első rendezvényén.

Több településen ezen a szombaton tartják a gyermeknapot

Ugyan már elmúlt a gyereknap, ennek ellenére több községben is programokkal kedveskednek majd az apróságoknak szombaton. Így például Szalmatercsen június 3-án gyermeknappal együtt szervez termelői piacot a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány és a helyi önkormányzat, a roma nemzetiségi önkormányzat támogatásával. A vásár standjain megannyi kézműves és termelői portéka sorakozik majd fel, míg a kicsiket színes programok sokasága, például ügyességi játékok és ugrálóvár fogadja majd. 

Hasonlóképp várják majd a nagyoroszi csemetéket szombaton 15 órától a Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár mögötti füves területen, ahol egyebek mellett bábelőadás és a Pitypang Zenekar fellépése is színesíti a napot. Emellett pedig – szintén 15 órakor – megnyílik a nagyoroszi nemezelő és makramé szakkörökön készült alkotásokat bemutató kiállítás is. 

Nagykeresztúron interaktív élő zenés előadással és játékos programokkal kedveskednek majd a csemetéknek a helyi közösségi házban és a sportpályán, de Rákóczibánya Fő terén is igazi gyerekprogram-kavalkádra bukkanhatnak a kicsik és a nagyok egyaránt szombaton.

A nemzeti összetartozás napjára emlékeznek megyeszerte

Június 4-e a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója, egyben a nemzeti összetartozás emléknapja is hazánkban. Mint arról már portálunk beszámolt: ez alkalomból mind a városok, mind pedig a kisebb-nagyobb települések megemlékezést tartanak, illetve több községben a magyarság összetartozását szimbolizáló lángok is fellobbannak a hétvége során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában