Évforduló

2023.06.01. 21:37

Egy vérből valók vagyunk – nemzeti összetartozásunkra és a trianoni diktátumra emlékeznek Nógrád-szerte

Június 4-e a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója, egyben a nemzeti összetartozás emléknapja is hazánkban. Ez alkalomból mind a városok, mind pedig a kisebb-nagyobb települések megemlékezést tartanak, illetve több községben a magyarság összetartozását szimbolizáló lángok is fellobbannak.

Veres Edina

Több településen is megemlékezést tartanak

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

Ingyenes buszjárat indul a helyszínre

Salgótarjánban a nemzeti összetartozás napja alkalmából az Országzászló Emlékhelyen június 4-én, vasárnap 11 órától Fekete Zsolt polgármester mond emlékező beszédet, majd a megjelentek a Szép Ernő Színház művészeinek műsorát tekinthetik meg. Az esemény helyszínére 10 és 10 óra 45 perc között buszjáratot biztosítanak a szervezők a Karancs úti Közlekedési Vizsgaközponttól.

Kilátót is avatnak

Bátonyterenyén június 4-én, vasárnap 16 órakor a Sulyom-hegy biztosít helyszínt a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésnek és koszorúzásnak, amellyel egybekötve felavatják a kilátót is. Az eseményen Dobsa István, Bátonyterenye testvértelepülésének, Tiszakeresztúrnak egykori polgármestere mond beszédet, illetve a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola és a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei készülnek műsorral.

Együttműködési megállapodást köt a két település

Balassagyarmaton szintén vasárnap tartanak közös megemlékezést, amely 16 óra 32 perckor kezdődik a Civitas Fortissima téren. Az esemény során ünnepélyes keretek között aláírják Balassagyarmat és Ipolyság együttműködési megállapodását is. A megjelentekkel Zachar Pál, Ipolyság polgármestere, illetve Csach Gábor Balassagyarmat első embere is megosztja gondolatait. A program során közreműködik Papp Sándor felvidéki publicista, közéleti szereplő, illetve Papp Gabriella operaénekesnő, akit zongorán Svetlana Gracheva kísér majd.

Csach Gábor közösségi oldalán osztotta meg, hogy idén ismét megrendezi a Magyarok Világszövetsége a Trianon-maratont. A békediktátum aláírásának 103. évfordulója alkalmából több távon hirdettek futóversenyt, a leghosszabb versenyszám természetesen a 42,9 kilométeres Trianon-maraton lesz, amely Ipolytarnócról a Krisztus Király-templom elől rajtol el 9 óra 35 perckor. Szécsény elől, pontosabban a Pöstényi bekötő úttól 11 óra 35 perckor indulhatnak el a félmaraton résztvevői, míg a Trianoni-emlékfutás teljesítésére vállalkozók 15 óra 35 perckor vághatnak neki az 1920 méteres szakasznak Balassagyarmaton, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. - Nógrádi Üzemvezetősége elől. A cél mind a három táv esetében a Civitas Fortissima tér lesz.

A Palóc Néptáncegyüttes tagjai emelik a rendezvény színvonalát

Szécsényben is megemlékeznek a nemzeti összetartozás napjáról június 4-én, vasárnap 16 óra 30 perctől. A Magyar Nemzeti Múzeum Forgách-Lipthay Kastélymúzeum által szervezett program a Trianon-keresztnél kezdődik. Ott előbb Lőrincz P. Gabriella író, költő szólal fel a Trianon után – Kárpátalja a jelenben témában, majd a megjelentek elhelyezik koszorúikat és mécseseiket az emlékműnél. Az esemény a Szent István emlékműnél folytatódik tovább, ahol Stayer László, a város polgármestere osztja meg az érdeklődőkkel gondolatait nemzetünk összetartozásáról, illetve a Palóc Néptáncegyüttes tagjai is emelik majd a rendezvény színvonalát. A közös imádság után ezen a helyszínen is virágok, koszorúk és mécsesek kerülnek az emlékmű talapzatához.

Közösen helyezik majd el az emlékezés virágait

Rétságon június 5-én, azaz hétfőn 10 órától emlékezhetnek meg a helyiek a magyar nemzet összetartozásáról a község templomának kertjében. Az eseményen Mezőfi Zoltán polgármester mond beszédet, míg a műsorban Simon Katalin mellett Vigyinszki Attila is énekel majd, aki továbbá a gitár szólamokért is felel. Mellettük Szájbely Zsolt verset szaval, végül a megjelentek közösen helyezik majd el az emlékezés virágait.

Műsorral készülnek a helyi iskolások is

Pásztón ugyancsak június 5-én, hétfőn tartják meg a nemzeti összetartozás napi megemlékezés 16 óra 30 perctől. A Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ szervezte program helyszíne a Kishegyen található, Magyar Összetartozás Fogadalmi Helye lesz, ahol Farkas Attila, a város polgármestere mond beszédet. Ezt követően Skoperda Nóra és Nagy Gergő Verseitek dallama irodalmi zenés műsora hangzik el, majd a Zsigmond Király Általános Iskola énekkarának és a Mikszáth Kálmán Gimnázium tanulóinak elődását tekinthetik meg a résztvevők. A programot természetesen ebben a városban is koszorúzás zárja.

A falvakban is méltóképpen emlékeznek

Szűkebb hazánk városai mellett a kisebb-nagyobb településeken is méltóképpen emlékeznek meg a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról.

Így tesznek például Jobbágyiban is június 2-án, pénteken 10 órától a település templomkertjében található Trianoni emlékműnél. A programok között szerepel a megemlékezés, a Hársas Népdalkör műsora, majd az eseményt záró koszorúzás. 

Nagyorosziban szintén pénteken rendeznek eseményt a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A község Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében 14 órától Babicska Károly polgármester szól a megjelentekhez, akik később egy zenés irodalmi műsort tekinthetnek meg Siklai István és Siklai Istvánné előadásában. Ezt követően pedig a résztvevők elhelyezik koszorúikat az első világháborús emlékműnél, ahol Pataki István versmondó szavalja el Juhász Gyula Trianon című szerzeményét.

Drégelypalánkon június 3-án, szombaton 16 óra 30 perckor koszorúzzák meg a Trianoni emlékművet, illetve Rigó Dávid polgármester szól majd az egybegyűltekhez, akik ezután a Szabad Ötletek Színházának Wass Albert irodalmi estjén vehetnek majd részt a művelődési házban.

Negyedszer is fellobban majd Erdőkürtön az összetartozás tüze a Mikszáth Kálmán Közösségi Színtér és Könyvtár udvarában június 4-én, vasárnap 20 óra 23 perckor. A település közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a három éve elindult kezdeményezés immár összmagyar hagyománnyá vált. – Ismét fellobbannak a Föld sok országának különböző településein a magyarság összetartozását szimbolizáló lángok. Mivel még mindig tart az Ukrajnában dúló háború, így annak mielőbbi befejezéséért ezek a lángok idén ismét a Béke Tüzei is lesznek – olvasható a bejegyzésben.

Romhányban vasárnap 9 óra 30 perckor ünnepi szentmisével kezdődik az összetartozás napi rendezvény. A liturgiát követően a megjelentek megkoszorúzzák a hősi emlékművet, majd 11 órakor elültetik a plébánia kertjében Petőfi körtefáját. Az esemény színvonalát a helyi nyolcadik osztályos diákok műsora emeli majd. Az este folyamán 20 óra 23 perckor a romhányi mogyorófánál is fellobbannak majd a magyarság összetartozását jelképező lángok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában