Szünidő

2023.06.15. 11:25

Indul a vakáció! – Nógrád-szerte táborok enyhítenek a szülői gondokon

Már csak néhány nap és beköszönt a nyári vakáció. A diákok már visszaszámolják a perceket, a szülők pedig azon törik a fejüket, hogyan oldják meg bő két hónapon keresztül a kisebbek felügyeletét. A táborok némileg enyhítenek a gondokon.

Gulyás Edina

A vakáció beköszöntével sokan a különféle sporttáborokat részesítik előnyben

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

Tíz hét nem tűnik olyan hosszú időnek, azonban a két tanév közötti közel nyolcvan napban lefoglalni a kicsiket nem egyszerű feladat. A különféle tematikájú táborok jó alternatívát jelentenek a vakáció idején a szabadidő hasznos eltöltésére. Csak a képzeletünk és persze a pénztárcánk szab határt a különféle nyári napközis, vagy ottalvós programoknak.

Gyorsan betelnek a meghirdetett helyek

Bátonyterenyén az elmúlt években a Gyermekesély Program támogatásával nyolc héten keresztül tematikus táborokban vehettek részt a helyi és a programba bevont településeken élő diákok. Mindez egy forintjukba sem került a családoknak. Sajnos a projekt idén lezárult, így ezzel a lehetőséggel már nem élhetnek a szülők. Az Ady Endre Művelődési Központ azonban idén is helyet ad a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság, valamint a Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ által szervezett táboroknak. 

– A művelődési központban, valamint a tanuszodában intézményünk munkatársai is tartanak nyári programokat, hat héten keresztül készülünk különféle színes foglalkozásokkal, kirándulásokkal, napi háromszori étkezéssel. Nagy az érdeklődés, már csak néhány helyre lehet jelentkezni, az uszodai táborok létszáma pedig betelt – fogalmazott Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Jó bizonyítványért jár a jutalom

A mátranováki Május 1. Művelődési Házban évek óta egyhetes jutalomtáborban vehetnek részt azok a helyi és a település iskolájába járó diákok, akik jó tanulmányi eredménnyel és magaviselettel büszkélkedhetnek. Maruzsné Répás Lilla helyi művelődésszervező elmondta, hogy az önkormányzat támogatásával megvalósuló program során kirándulással, sport és kézműves foglalkozásokkal, csapatjátékokkal töltik az időt a gyerekek. A hetet pedig a hagyományokhoz hűen közös nyársalással zárják, amin a szülők, nagyszülők is részt vesznek. 

A rendőrség is rendez táborokat

– Évek óta hagyomány, hogy a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a rendőrkapitányságok „Az iskola rendőre” programhoz kapcsolódóan nyári táborokat szerveznek az általános iskolás korosztály számára a vármegye illetékességi területén. A bűn- és balesetmegelőzési programokban bővelkedő táborokat a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is támogatja – tájékoztatott Tamás-Kovács Andrea sajtóreferens.

Mint mondta, idén Az iskola rendőreprogramhoz kapcsolódó tábort júniusban rendezik meg napközis jelleggel, közel 25 fő részére a Salgótarjáni Gyermektábor területén. A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság szintén ebben a hónapban tartja meg a Biztonságos vakációért hét elnevezésű nyári táborát, ahol mintegy 60 általános iskolás diák vesz részt. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársai idén nyáron 10 gyermeknek szerveznek kirándulást, míg a Szécsényi Rendőrkapitányság július első hetében rendezi meg napközis táborát, amin 15 tanuló vehet részt.

Élményekkel és ismeretekkel gazdagodnak a gyerekek

– A táborozások alkalmával a gyermekek a bűn- és balesetmegelőzési ismeretek mellett a rendőrség és a társzervek munkájával és feladataival is megismerkedhetnek. A szervezők által összeállított programok és a foglalkozások célja, a felszabadult szórakozás és ismeretszerzés mellett, a helyes életmódra és viselkedésmódra nevelés, a tolerancia erősítése, valamint az áldozattá és bűnelkövetővé válás csökkentése. A gyerekek a táborozások alkalmával minden évben számos élménnyel és sok hasznos ismerettel gazdagodva térhetnek haza – fogalmazott Tamás-Kovács Andrea.

Hozzátette: az önálló táborok megrendezése mellett a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a rendőrkapitányságok munkatársai számos felkérésnek tesznek eleget a nyár folyamán és tartanak bűn- és balesetmegelőzési előadásokat és programokat gyermekek részére.

Példaképet állítanak a táborozók elé 

A Szécsényhez tartozó Ráróspusztán idén immár 12. alkalommal rendezi meg a Hanns Seidel Alapítvány és a Polgári Szécsényért Alapítvány a Példakép Tábort. Annak egyik megálmodója és főszervezője, Varga Krisztina arról tájékoztatta portálunkat: olyan gyerekek táboroztatását vállalják, akik nagyon nehéz körülmények között élnek és kevés pozitív példát látnak maguk körül. Így a kikapcsolódás és az üdülés mellett szeretnének olyan vendégeket hívni, akikre a gyerekek felnézhetnek és példaképül állíthatnak maguk elé. Abban bíznak, hogy a táborlakók az itt kapott impulzusoknak köszönhetően megtalálják majd a kitörési pontokat és már nem válnak hátrányos helyzetű felnőttekké. 

A támogatóknak köszönhetően természetesen az egyhetes ottalvós, színes, tartalmas programokkal tarkított napokon ingyen vehetnek részt a gyerekek, sőt ajándékokat is kapnak a szervezőknek és adományozóknak hála.

Nem egyszerű feladat megoldani a felügyeletet
– A kisfiam most volt elsős, így először kell megoldani a felügyeletét a vakáció hosszú heteiben. Öt táborba is jelentkeztünk, ezek különféle tematikájúak: van ahol a foci, egy másikban a festés kap szerepet, egyet a tanító nénije szervez, így az osztálytársaival, barátaival is együtt lehet a szünidőben – közölte Gordos Csilla salgótarjáni anyuka. – Mindegyik program fizetős, így az igencsak megterheli a családi kasszát. Azonban csak így tudjuk megoldani a nyári felügyeletet. A fennmaradó hetekben szabadságot veszünk ki, illetve a nagymama is vigyáz majd a kisfiunkra. Nem egyszerű feladat a családoknak a kisebb gyermekek elhelyezése a vakáció idején. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában