Felsőoktatás

2023.06.19. 15:37

Hosszú távon kötelezte el magát Salgótarján mellett az Óbudai Egyetem

Salgótarjánban és a térségben élőknek is nagyon fontos, hogy hosszú távon kötelezte el magát a helyi felsőoktatás fejlesztése mellett az Óbudai Egyetem. Az intézmény által biztosított képzések múltjáról, jelenéről és a jövőbeni tervekről is szó esett az Egyetemi Tanács kihelyezett ülésén hétfőn.

Gulyás Edina

Az Óbudai Egyetem országos és helyi vezetői hétfőn számoltak be az intézménnyel kapcsolatos aktualitásokról, illetve jövőbeni terveikről

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– Salgótarján önkormányzatával történő egyeztetést követően elmondható, hogy számos területen, egyebek mellett a későbbi ösztöndíjprogramok esetében, valamint a város és az intézmény fejlődése szempontjából is számítunk egymásra. Úgy gondolom, hogy csak akkor tudjuk felépíteni az elképzelt jövőképet Salgótarjánban, ha egy jól működő partneri viszonyt alakítunk ki a városvezetéssel. Ezek mellett a célok mellett mindkét fél elkötelezett – fogalmazott a tanácsülésen Prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. 

Alapot adnak Nógrád iparához

A programnak a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely adott otthont. Az ülésen a felsőoktatási intézmény teljes felső vezetése részt vett. A rektor kifejtette: céljuk, hogy a felsőoktatás és a mérnökképzés meghonosodjék és megerősödjön Salgótarjánban, ezáltal erős alapot biztosíthassanak a városban és a térségben működő ipari cégeknek. 

Fekete Zsolt, a város polgármestere úgy fogalmazott: 2016 óta tart az együttműködés az önkormányzat és felsőoktatási intézmény között. Akkor határozott úgy a városvezetés: elengedhetetlen a megyeszékhely és a régió fejlődése szempontjából, hogy Salgótarjánban egyetemi vagy főiskolai képzés működjön. 

– Az eltelt években mindig sikerült kicsit előre lépni a cél érdekében. Nagy öröm, hogy hamarosan saját ingatlannal rendelkezik majd az egyetem a nógrádi megyeszékhelyen – hangsúlyozta Fekete Zsolt. – Az önkormányzat továbbra is minden segítséget megad ahhoz, hogy segítse az intézmény elképzeléseinek megvalósulását. 

A térséget erősítik a végzett fiatalok

A Salgótarjáni Képzési Központ múltjáról és jelenéről Székyné dr. Sztrémi Melinda igazgató tájékoztatta a jelenlévőket. Mint mondta, 2017-ben mérnökasszisztens képzéssel biztosította a felsőoktatás lehetőségét Salgótarjánban az Óbudai Egyetem. Azóta több, mint száz fiatal tanult a különféle szakokon és közel negyvenen szereztek itt diplomát. 

Óbudai Egyetem, Székyné dr. Sztrémi Melinda
Székyné dr. Sztrémi Melinda igazgató tájékoztatta a jelenlévőket
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Olyanok is lehetőséget kaptak ezáltal a továbbtanulásra, akik anyagi helyzetük miatt nem engedhették volna meg, hogy Budapesten vagy az ország más részén járjanak főiskolára, egyetemre – húzta alá az igazgató, aki arra is kitért, hogy jelenleg már négyféle alapképzést kínálnak a felvételizőknek, legutóbb a villamos-üzemmérnök szak indult el. Székyné dr. Sztrémi Melinda kérdésünkre azt is elárulta, hogy ugyan nem rendelkeznek pontos statisztikákkal, azonban úgy tapasztalják, a Salgótarjánban végzett fiatalok közel fele itt is marad a városban, a térségben.

Az általános és középiskolások felé nyitnak

Az egyetem oktatási stratégiájának legfontosabb lépéseit dr. Rácz Ervin rektorhelyettes ismertette. Mint mondta, beiskolázások tekintetében három pillérre építenek: az általános és középiskolások felé nyitnak a jövőben.

– Nem csak Salgótarján és a vármegye térségéből, hanem a határon túlról is szeretnénk hallgatókat ide csábítani. Látunk abban lehetséges potenciált, hogy a Losonc és Rimaszombat térségében élőknek itt biztosítsuk a magyar nyelvű oktatást – húzta alá a rektorhelyettes. – Az ipari és gazdasági szereplőkkel is egyeztetéseket folytatunk annak érdekében, hogy gazdasági portfóliójukhoz kapcsolódó képzési lehetőségeket biztosítsunk. 

Prof. dr. Felde Imre, az egyetem ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban felmérték a város 20-30 kilométeres vonzáskörzetében működő vállalkozások igényeit. Ennek során feltérképezték, hogy milyen mérnökökre lenne szükségük a cégeknek, hány új munkavállalót foglalkoztatnának, illetve a képzésben milyen szerepet vállalnának a régió meghatározó gazdasági szereplői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában