Locsolás

2023.06.23. 11:25

Gyorsan elszáradnak a dísznövények a hőségben? – mutatjuk a salgótarjáni kertész tanácsait

A tikkasztó hőség szeretett növényeinket sem kíméli, hiszen rohamos száradásba kezdenek ez idő tájt. A rutinszerű öntözés sem segít a helyzeten, ezért Marczinek Andrást, salgótarjáni kertészt kértük meg arra, hogy osszon meg olvasóinkkal néhány jól bevált praktikát.

Gubányi Patrik

Marczinek András osztotta meg olvasóinkkal a már jól bevált praktikákat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A hőség nem csak az embereket, hanem a növényeinket is megviseli, ami leginkább abban mutatkozik meg, hogy rohamos száradásnak indulnak ezen időszakban. Sokszor azonban a rutinszerű locsolás sem segít már a kialakult helyzeten, sőt, sok esetben még ronthat is rajta. Azonban van egy jó hírünk: nem megoldhatatlan a probléma. A témában Marczinek Andrást, salgótarjáni kertészt kérdeztük.

– A növények öntözése mindig egy adott fejlődési fázishoz kapcsolódó igény szerint kell, hogy történjen, ha sikeresen szeretnénk nevelni őket. Ez kizárja azt, ami az egyik legnagyobb probléma, mégpedig a rutinszerű locsolást. Sokszor kérdeznek, hogy egy adott növényt elég-e naponta, esetleg hetente öntözni. Pontos választ erre nem tudok adni, mert a növény vízigényét nem a napszak határozza meg, hanem az, hogy milyen fejlődési szakaszban van, milyen a hőmérséklet, a páratartalom, vagy a légmozgás az adott helyen. Amennyiben egy cserepes növényt minden nap meglocsolunk rutinszerűen úgy, hogy nem ellenőrizzük a talaj nedvességét és a növény folyamatosan sárban áll, akkor előbb-utóbb tönkre mehet. Ez talán gyakoribb hiba, mint amikor nem adunk neki elég vizet – hangsúlyozta Marczinek András.

Az esti locsolással befürödhetünk

– Az öntözés minőségét és módját nem csak a napszakhoz kell igazítani, bár sokan esküsznek az esti locsolásra, mert akkor már  nincs olyan meleg, nem tűz a nap. Azt azért vegyük figyelembe, hogy az éjszakára vizesen maradó levelek  gombabetegségeket okoznak, ezért az öntözést a délelőtti órákig érdemes befejezni. A mindennapos locsolás helyett a szabadban inkább ritkábban, nagyobb adag vizet adjunk a növényeinknek. Azt is érdemes leszögezni, hogy a kiadós öntözés négyzetméterenként mintegy 10 litert jelent, attól függően, hogy a talaj előzőleg mennyire volt száraz. Az edényes növényeknél bármely napszak jó lehet, de itt is igaz, hogy este már inkább csak alulról öntözzünk. Legtöbbjük gyökérzete igényli a talaj bizonyos mértékű átlevegőzését, ezért esetükben a következő öntözéssel addig kell várnunk, amíg kissé megszikkad a talaj felszíne. Így megelőzhető a túl sok víz okozta gyökérpusztulás, ami a kánikulában hamar végzetes lehet – emelte ki Marczinek András.

Hozzátette továbbá: mindig figyelni kell arra is, hogy a legtöbb növény az alátétben vagy kaspóban összegyűlt pangó vízre érzékeny, így amit egy-két órán belül már nem szív fel a gyökérzet, azt ki kell önteni, még nagy melegben is.  A kerti növények könnyebben kezelhetők szárazság idején, de csak akkor, ha megfelelő tápanyag-utánpótlást biztosítunk számukra. Ez a nagy melegben főleg tápoldatok vagy permettrágyák formájában áll rendelkezésre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában