Nool.hu podcast

2023.06.22. 19:58

Gyermekvasutassá avatták – kétéves korától él a vonatok bűvöletében az ipolytarnóci kisfiú (podcast, videó)

Kicsi korától a vonatok és a vasút bűvöletében él Szabó Szilárd. Az ipolytarnóci kisfiú még csak tíz esztendős, de már szolgálatot teljesít a MÁV Zrt. gyermekvasútján. Szilárd azt sem tartja kizártnak, hogy felnőttként is vasutasként dolgozik majd.

Gulyás Edina

A közelmúltban sikeresen levizsgázott, majd egy ünnepség keretében gyerekvasutasnak avatták Szilárdot

Forrás: Beküldött fotó

Egészen kicsi korától a vasút bűvöletében él Szabó Szilárd. A kisfiú családjában senki sem dolgozik ezen a területen, talán az lehet a magyarázat az ez irányú érdeklődésre, hogy Ipolytarnócon közel laknak az állomáshoz. 

– Kétéves korom óta szeretem a vonatokat. Nagy, hangos és erős gépek. Emiatt a három tulajdonságuk miatt érdekelnek a mozdonyok – mesélte Szabó Szilárd, akinek öt évvel korábban egy kívánságát teljesítette portálunk. Édesanyja gyermeknapi meglepetésnek szánta a pályabejárást, ami az Ipolytarnóc és Balassagyarmat közötti vonalon valósult meg.

 – Nagyon nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy teljesül Szilárd kívánsága, így bepillanthatott a kulisszák mögé, a vasutasok világába – mondta el portálunknak Csuberda Judit, a kisfiú édesanyja.

Az elmúlt hetekben már két alkalommal teljesített szolgálatot Szabó Szilárd
Fotó: H. Cs. / Forrás: Nool

A rajongás ezt követően csak fokozódott Szilárdban a vasút iránt, így nem volt kérdés, hogy amint erre lehetősége lesz, beiratkozik a MÁV Zrt. gyermekvasutas tanfolyamára. Oda azonban nem jelentkezhet bárki, negyedik osztályos, jó tanulmányi eredménnyel büszkélkedő diákok tehetik azt csak meg. Ezzel azonban Szilárd esetében nem volt gond, az év végi bizonyítványában csak négyes és ötös érdemjegyek sorakoznak. Amellett, hogy jól tanul, a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolába is jár, klarinéton játszik. Tehetségét a gyermekvasutas zenekarban is kamatoztatja. 

Az általános iskolák 4., 5. és 6. évfolyamos diákjainak évente két alkalommal indít tanfolyamot a MÁV Zrt. Szilárd idén februárban kezdte azt el. Azóta minden héten péntekenként édesanyjával Budapestre utazott, ahol elméleti, majd a gyakorlati órákon vett részt. A közelmúltban sikeresen levizsgázott, majd egy ünnepség keretében gyerekvasutasnak avatták. A rendezvényen a kicsik tiszteletére egy gőzös is zakatolt. 

– Az elmúlt hetekben már két alkalommal teljesítettem szolgálatot a Széchenyihegy állomástól a Hűvösvölgyig tartó vonalon. Nyáron pedig táborban is részt veszek majd itt – osztotta meg portálunkkal Szilárd, aki azt is elárulta, hogy már a húgát is megfertőzte a vasút szeretetével. Mint mondta: az sem kizárt, hogy felnőttként is ezen a területen helyezkedik majd el, azonban nem mozdonyvezető akar lenni, az állomásokon teljesítene szolgálatot, vagy kocsirendezőként keresné a kenyerét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában