Várospolitika

2023.06.07. 18:10

Fidesz-KDNP: a baloldali vezetés feléli a város vagyonát Salgótarjánban

Sajtótájékoztató keretében értékelte szerdán a salgótarjáni Fidesz-frakció a legutóbbi közgyűlés témáit, valamint olyan ügyekre is kitértek, amelyek nagy közérdeklődésre tartanak számot a megyeszékhelyen. A beszámolót Szabó Csaba, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) salgótarjáni elnöke, valamint Fenyvesi Gábor, a Fidesz városi elnöke tartotta.

Gubányi Patrik

A beszámolót Szabó Csaba (balra) és Fenyvesi Gábor tartotta

Forrás: Nool

Fotó: G. P.

Szabó Csaba a város tavalyi és idei költségvetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a tervezés túlságosan is optimista volt a városvezetés részéről. Ez abból is látszik, hogy a bevételek az előző évhez képest 7,6 százalékkal túlteljesültek ugyan, ám a tervezetthez képest így is 10,1 százalékkal elmaradtak. 

– Az önkormányzat teljesített kiadásai a beszámolási időszakban nagy mértékben, 31,8 százalékkal nőttek az előző évi adatokhoz képest. A növekedés mind a működési, mind a felhalmozási kiadásoknál megjelent. Összességében az önkormányzat vagyonának összege az elmúlt évben 837 millió forinttal csökkent – mondta Szabó Csaba. 

A városvezetésnek nincs megoldása a kialakult helyzetre

– A pénzügyi bizottság elnöke a közgyűlés során hozzászólásában is elmondta, és én is szeretném hangsúlyozni, hogy a 2023-as költségvetés rendkívül gyenge lábakon áll: a város gazdálkodása kritikus állapotban van. Az adóbevételek esetében 1 milliárd 658 millió forinttal többet terveztek meg, mint ami a 2022-es teljesítés alapján reálisnak tekinthető. Ez még messze nem volt elegendő, hiszen magához az egyensúlyos költségvetés beterjesztéséhez még szükség volt arra is, hogy 53 milliót vonjanak el az intézményektől, hogy több mint 400 millió forintos ingatlanértékesítéssel és 891 millió forintos hitelfelvétellel kalkuláljanak – osztotta meg a részleteket Szabó Csaba. 

Hangsúlyozta, hogy frakciójuk már korábban is jelezte a gazdálkodás negatív folyamatait, de a városvezetőknek nincs valós megoldási javaslata, csak "a számokkal bűvészkednek, és felélik a város vagyonát". Mint fogalmazott, nyilvánvalóvá vált, hogy Salgótarjánt ebből a helyzetből segítség nélkül már nem lehet felemelni, így véleményük szerint a jövő évi önkormányzati választásokon ezt a helyzetet kezelni képes, menedzseri készségekkel rendelkező városvezetőt kell megválasztani a nógrádi megyeszékhelyen.

Felborította a helyiek hosszú hétvégéjét a Salgó Rally

A szerdai sajtótájékoztatón a pünkösdi hétvégén rendezett Salgó Rally is szóba került.

– Nem lehet mindent feláldozni az autósport oltárán – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. – A városi elkerülő utat több napra lezárták, ami korlátozta a város tranzit és belső forgalmát, nem beszélve arról, hogy a rally hosszú hétvégére esett, ráadásul gyereknap is volt. Javasoljuk, hogy a következőkben a szervízparkot a város külső területére telepítsék, ahol az érdeklődők meg tudják nézni az autókat, de nem okoznak forgalomkorlátozást.

Nem haladnak a beruházások a megyeszékhelyen

Fenyvesi Gábor a salgótarjáni beruházások kapcsán markáns véleményt fogalmazott meg. Szerinte a TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósítható) beruházások döntései olyan régen születtek meg, hogy már az átadásokat is el kellett volna felejteni.

– A fejlesztési pénzeket, ami 9,2 milliárd forintot jelent, a mai napig nem sikerült a városvezetésnek elkölteni. Ráadásul már a TOP Plusz következő programozási ciklusának összegéből is lehívtak különböző forrásokat. A fenti keretről szóló utolsó döntést még a 2014. november 11-i közgyűlésen hozták meg, azóta eltelt kilenc év, a fejlesztések pedig lógnak a levegőben. Érdekes, hogy azok a beruházások már elkészültek, melyek munkálatait nem ők koordinálták.

A városi Fidesz vezetője ismertette: – Az atlétikai pálya felépítése már évek óta csak egy terv, pedig számos fiatal tudná kihasználni azt. Balassagyarmat vezetése később találta ki a pálya ötletét, és már át is adták. Továbbá a meg nem épült Bányamanó múzeum – amely a baloldali városvezetés ötlete volt – többe került, mint amennyire az atlétikai pálya előkészítéséhez szükség volna. Annak idején 750 millió forintot hívtak le, ám az önkormányzat nem haladt ezzel a beruházással sem, ezután ráemelést kértek a keretre, ezzel már 1,3 milliárd forint állt rendelkezésükre. Ez sem volt elég, újabb 380 milliót igényeltek volna a Bányamanó létrehozására, amit már nem adtak meg, így a forráshiány miatt lemondtak erről a projektről is.

Sehol nem tart a piac felújítása

– 2018-ban derült ki, hogy zöld utat kapott az a 900 milliós fejlesztés, amelyből a piac korszerűsítését végezheti el a városi baloldal. Öt év leforgása alatt nem történt érdemleges változás még úgy sem, hogy 2021-ben Becsó Zsolt országgyűlési képviselő bejelentette: 576 millió forint többlettámogatást adnak a piac elkészüléséhez. Jelen pillanatban meg lehet nézni, hol tart az ügy. Azt hiszem, mindenki tudja – fűzte hozzá Fenyvesi Gábor.

A politikus hangsúlyozta, hogy a beruházások elkészülésének határideje a nyár közepén esedékes, szeptemberben pedig már az elszámolást kellene intézniük az érintetteknek.

 Egy biztos, sem kormányzati, sem városi szinten nem fogunk jól kijönni ebből a problémából. A városvezetés mindig tud lejjebb menni. Jövőre a helyieknek már nem politikai, hanem tényszerű döntést kell hozniuk az önkormányzati választáson. Amennyiben a jelenlegi vezetés marad, akkor a város a végleges leépülés spiráljába kerül, ahonnan nagyon nehéz lesz kikerülni – nyomatékosította a Fidesz városi elnöke.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában