Megemlékezés

2023.06.12. 16:18

Fejet hajtottak a holokauszt salgótarjáni áldozatainak emléke előtt

A holokauszt salgótarjáni áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezést hétfőn a város önkormányzata.

Gulyás Edina

Megemlékeztek Salgótarjánban a holokauszt áldozatairól

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mintegy 80 évvel ezelőtt, ezekben a napokban kezdődött meg a salgótarjáni zsidók deportálásának előkészítése. A több mint kétezer áldozat emléke előtt tisztelegtek ma a Főposta falán elhelyezett emléktáblánál. 

– Minden emléknapnak két üzenete lehet: az egyik az emlékezés, a másik a jövőbe tekintés. Ám egészet a kettő csak egyszerre alkothat. Az áldozatokra kegyelettel emlékezve kell tudósítanunk, hogy bűnt nem lehet büntetlenül elkövetni. Minden bölcs nép, amely élni akart tudta, hogy az elmúlt korok csodáit és szörnyűségeit el kell beszélnünk az új nemzedékeknek – fogalmazott beszédében Fekete Zsolt polgármester. 

Az emlékezés virágai mellett a lélek halhatatlanságát jelképező kavicsokat is elhelyeztek a Főpostánál
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Hozzátette: a holokauszt a magyar történelemnek is része, nemzeti tragédiánk. A hatmillió áldozat csaknem tizede honfitársunk volt. Magyarországon eltűnt egy nép, a vidéki zsidóság, a maga sajátos foglalkozásaival, kultúrájával. Majd' nyolc évtizede ezekben a napokban kezdődött meg Salgótarjánban a helyi zsidóság deportálásának előkészítése. 79 évvel ezelőtt, június 12-én indultak el a halálvonatok velük Kassán át Auschwitzba

– Felelősök vagyunk azért, hogy utódaink ne tévesszenek utat. Azért, hogy útjukat ne a gyűlölet jelölje ki, hanem az értelem, a szeretet és mindenek előtt az élet tisztelete. A holokauszt salgótarjáni áldozatainak emléknapján, amikor fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt, kegyelettel osztozunk a helyi és a város környéki zsidó közösség el nem múló gyászában, emlékeznünk kell mert csak a velünk élő múltra alapíthatjuk jövőnket – hangsúlyozta Fekete Zsolt. 

A Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének nevében dr. Bablena Ferenc alelnök helyezett el koszorút
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A megemlékezésen Szécsény Város Gyerekkórusa és az Erkel Ferenc Vegyeskar előadását hallgathatták meg a résztvevők Lévárdi Beáta kórusvezető vezényletével, majd koszorúkat és a lélek halhatatlanságát, öröklétét jelképező köveket helyeztek el az emléktáblánál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában